САЩ и ЕС се споразумяха за уреждане на спора помежду им за наложените през 2018 г. от администрацията на Доналд Тръмп мита върху стоманата и алуминия, предаде Ройтерс.

Това стана на срещата на Г-20 в Рим.

Ще останат митата от 25 на сто върху стоманата и от 10 на сто върху алуминия, включени в „раздел 232“, каза американският министър на търговията Джина Раймондо. Тя обаче допълни, че в САЩ ще бъде позволен безмитният внос на „ограничени количества“ произведени в ЕС метали.

Така ще бъде премахнато напрежението между съюзниците и те ще имат възможността да преговарят за ново глобално търговско споразумение, отбелязва Ройтерс. По този начин ще бъде отговорено на световния излишък на стомана и алуминий, съсредоточен предимно в Китай. Ще бъдат намалени и въглеродните емисии.

Валдис Домбровскис – изпълнителен зам.-председател на Европейската комисия и комисар по търговията, потвърди за постигнатото съглашение. В туитър той написа, че ЕС и САЩ са се разбрали да направят пауза в търговския си спор и да започнат сътрудничество за постигане на глобално споразумение за устойчиви стомана и алуминий. Споразумението ще бъде обявено днес от президента Джо Байдън и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

От американска страна не уточниха колко точно безмитна стомана ще бъде внесена в САЩ. Запознати с договорката анонимни източници обаче заявиха пред Ройтерс, че ще бъдат налагани мита върху годишни количества, надвишаващи 3,3 милиона тона.

Съгласно споразумението стоманата и алуминия от ЕС трябва да бъдат произведени изцяло на негова територия, за да може да бъде освобождавана от мито. Този стандарт е известен като „разтопена и излята“. Поправката цели да не се допусне метали от Китай и други страни извън ЕС да бъдат обработвани в Съюза, преди да бъдат изнесени за САЩ.

До предприетата от Тръмп мярка ЕС изнасяше годишно по 5 милиона тона стомана годишно за САЩ. Митата бяха наложени от Вашингтон с мотива, че чуждестранните продукти, произведени от американските съюзници, са заплаха за националната сигурност.

Това доведе до ответни мита от страна на европейските държави върху произведени в САЩ мотори „Харлей-Дейвидсън“, моторни лодки, бърбън, фъстъчено масло и дънки, както и други стоки, припомня АП, цитирана от БТА. Сега те трябва да отпаднат. Ако страните не се бяха договорили, европейските мита щяха да скочат двойно от 1 декември.

„Споразумението да се преговаря за основано на въглерода споразумение за търговията със стомана и алуминий е свързано и с китайското свръхпроизводство, и с концентрацията на въглерода в секторите на стоманата и алуминия“, заяви Джейк Съливан – съветник по националната сигурност на президента Байдън.

Той допълни, че същевременно могат да бъдат защитени работниците и климатът.

Производството на стомана в САЩ разита предимно на електродъгови пещи. Смята се, че въглеродните емисии от тях са доста по-ниски от тези от преобладаващите в Китай доменни пещи на въглища.

Новината зарадва извънредно много Крис Суонгър – главен изпълнителен директор на американския Съвет за дестилирани спиртни напитки.

„Американските дестилатори, които се бореха с тежестта на митата и пандемията, виждат края на този дълъг тарифен кошмар“, коментира той.

И призова Великобритания също за отмени митата за американското уиски.

През последната година цените на стоманата скочиха тройно и стигнаха рекордн, като минаха 1900 долара за тон. Това стана заради повишеното търсене след наложените заради COVID-19 карантини, които допринесоха и за инфлацията.