На протест с искане за по-добро заплащане излязоха днес работещите в Българското национално радио. Бюджетът на БНР не е актуализиран от преди пандемията, а последно заплатите са увеличени с 10% през 2020 г.

За час днес работещите в обществената медия блокираха кръстовището до БНР на бул. "Драган Цанков" в София, подкрепени от КНСБ, КТ "Подкрепа" и Съюза на българските журналисти в радиото.

Основното искане е 25% повишаване на заплатите, за да се компенсира натрупаната от 2021 г. насам инфлация.

Макар да говорят за "достойно" заплащане, средното такова в момента на практика поставя много от тях на ръба на оцеляването, обясни пред Клуб Z Адриана Киселинчева, председателка на СБЖ "Хоризонт".

"Колегите получават средно около 1000-1400 лева заплата, особено ниски са на музикалните състави. С ръста на цените не се борим просто за достойно журналистическо заплащане, а за оцеляване."

Музикантите често получават под 1000 лева - новопостъпил цигулар например взима чисто 960 лева, само 200 лева над минималната. 

Тя добави, че самият бюджет на радиото има нужда от увеличение, заради вдигането на разходите на базови консумативи като електричество, както и амортизация на техниката. Над милион лева струва тока, нужен за радиоразпръксването, а техниката в студиата не е обновявана отдавна.

Поради политическата криза в последните две години всяка актуализация на бюджета се прави бързо и без особено внимание към перата на обществените медии. Затова и бюджетът на националното радио на практика е замръзнал. Това влияе много и на мотивацията на колегите, отбеляза Киселинчева.

"Надявам се опитът на колегите, гласът им да бъде публично чут да допринесе за стартиране на този разговор, тъй като вярвам, че всичко, което правим, е наистина в полза на обществото и всеки лев, инвестиран в БНР, се възвръща на цялото българско общество", отбеляза днес генералният директор на БНР Милен Митев.

След днешната акция работещите в БНР са готови и да продължат протестите пред Народното събрание - ако няма адекватна реакция на депутатите. А там скоро трябва да се разглежда нов бюджет, макар че все още стои възможността настоящият просто да бъде удължен - което би означавало нито стотинка повече за общественото радио.