Сигналът на зам. главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния Иван Гешев отива в Етичната и в Дисциплинарната комисия на Прокурорската колегия. Това стана ясно след около 30-минутна дискусия в Прокурорската колегия на ВСС днес. 

Заседанието бе чакано с огромен интерес, тъй като най-малкото показваше разпределението на силите, след като 6-има от довчера верните на Гешев внесоха срещу него предложение за "импийчмънт" до Пленума на ВСС.

"В качеството на какъв ще е това дисциплинарно производство?"

Това се поинтересува днес Иван Гешев, след като Калина Чапкънова от Прокурорската колегия на ВСС предложи сигналът срещу него да бъде включен като извънредна точка в дневния ред.

(Както Клуб Z писа - Сарафов твърди, че Гешев незаконно е записал члена на Съвета Йордан Стоев, без той да знае. В това той намира нарушение на Конституцията от страна на главния прокурор, б.р.).

Естествено, във въпроса имаше уловка, тъй като е ясно, че с главния прокурор по принцип се "занимава" само Пленумът.

Чапкънова обаче отговори, че сигналът така или иначе е с резолюция от Боян Магдалинчев (представляващ ВСС) да бъде препратен на Прокурорската колегия. И най-много, ако не се разгледа днес, да влезе другата седмица в редовния дневен ред.

В следващия половин час в колегията се получи кратка, но ударна "схватка". Може да се каже, че видимо от едната страна позиции заеха петимата от общо 6-има предложители, които написаха присмо до Пленума да се махне Гешев.

От другата останаха самият главен прокурор, двете "резерви", които влязоха по-късно в Съвета - Стефан Петров и Евгени Иванов, както и единственият прокурор от началото на мандата, който не е подписал сигнала срещу Гешев - Пламен Найденов (бивш окръжен прокурор на Перник, възпитаник на школата на МВР - ВИПОНД в Симеоново, б.р.).

Отсъстваше единствено Огнян Дамянов - прокурор, който е сред шестимата "бунтовници", беше неотклонно верен на Сотир Цацаров, но днес се оказа в отпуск.

По време на дискусията Гешев на няколко пъти се разсмя звучно, иронизираше Чапкънова, че трябва да "превежда" юридическите ѝ аргументи, намекваше на опонентите си, че отнякъде им дърпат конците да бързат, два пъти повтори, че Огнян Дамянов е в Япония и обяви по адрес на Светлана Бошнакова "не е виновна жената - тя била в "Пирогов", когато ѝ дали да подпише сигнала срещу него.

Следващият ход на Гешев бе, че обяви, че ще си направи отвод при гласуването, но предлага и другите четирима да си направят отвод - Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова и Калина Чапкънова (в момента Прокурорската колегия е в непълен състав от 10 души, б.а.). Става въпрос само за приемане на дневния ред - не по същство!

Именно тук случайно подхвърли по адрес на Светлана Бошнакова - петия от предложителите на импийчмънта му, че:

"Жената просто не е виновна – била е в „Пирогов“, някой ѝ е занесъл да подпише искането за отстраняване.“

Йордан Стоев излезе с контрааргумент - че очевидно те двамата с Гешев са "заинтересованите страни" в историята с незаконно записания разговор. Защо пък и другите да си правят отвод. А това, че Гешев иска отвод от другите, той нарече:

„Процедурна хватка, за да не се разгледа точката – нищо повече!“

Гешев пускаше фрази, като:

„Ще постъпя достойно, надявам се, че всички ще постъпят достойно – въпреки че достойнството в днешно време не е това, което беше.“

Той обстрелва опонентите си фрази от сорта - че ги молел "да спестят срама на прокуратурата".

Именно Светлана Бошнакова се обади – не трябва ли като всяка точка, касаеща етичен или дисциплинарен въпрос, първо сигналът да мине през съответната комисия.

„Казвам г-жо Бошнакова, че трябва да мине през комисия! Но хората бързат, дайте да не ги бавим“, конструктивен бе главният прокурор.

Според Гешев „това само засилвало усещанията, които има обществото“ (не стана ясно кои усещания има предвид и откъде е информиран за тях, б.а.).

В крайна сметка отвод си направиха само Гешев и Йордан Стоев. При "изтънялото" гласуване с резултат 4:3 Гешев първо реши, че няма съответното мнозинство да бъде вкарана точката в дневния ред.

Някой от залата му направи забележка, че за приемане на дневния ред не се изискват специални квалифицирани мнозинства.

Тогава той каза, че "за радост негова" ще се разгледа темата.

В крайна сметка се завърза разговор - в етичната, в дисциплинарната или дори - и в двете комисии да бъде пратен сигналът на Сарафов срещу началника му.

Направи впечатление, че хората около Гешев предложиха да бъде разгледан на някакво небивало съвместно заседание между двете комисии.

После обаче всички се обединиха и сигналът тръгна към Етичната и Дисциплинарната комисия на Прокурорската колегия.