Нови правила представи социалната платформа TikTok, дни преди изслушването на главния ѝ изпълнителен директор Шоу Дзъ Чу в американския Конгрес, съобщи Engadget. Представители и на двете партии в САЩ искат да забранят приложението за видеосподеляне, защото застрашава националната сигурност.

Промените в "Насоките за общността" са основно корекции и конкретизиране на вече съществуващи политики, а не напълно нови. Впечатление обаче прави цял раздел за генерираното от изкуствен интелект съдържание, което наричат "синтетични медии".

"Синтетичните или манипулираните медии, които показват реалистични сцени, трябва да бъдат ясно обявени. Това може да стане чрез използването на стикер или надпис, като „синтетичен“, „фалшив“, „не е реален“, или „променено.“

Забраняват се и т.нар. Deep Fake изображения на реални публични личности и знаменитости. С помощта на изкуствен интелект и много снимки на конкретен човек се изработва модел, който може да се постави в друго видео. Жанровете варират от шеги и мемета, през черен политически PR до порнография.

Прави обаче впечатление, че обновените правила засега са в сила в САЩ, но не и в Европа - макар Европейската комисия също да наложи забрана за употреба на служебни телефони на служителите, което бе първа стъпка и зад океана.

Според анализатори компанията се бори да събере симпатии преди вероятно последния шанс да избегне забрана в Щатите - а след това вероятно и в други държави, включително в Европа. Все пак прозрачността на компанията - как работят алгоритмите и модерацията - се подобрява.