Втори ден в парламента една от основните теми е изслушване на представители на изпълнителната власт по скандалите в прокуратурата. И за втори ден депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Има такъв народ" се изявиха с оглушително мълчание по темата.

Вместо това от ГЕРБ и "Има такъв народ" сметнаха за важно да направят декларации по темата за отношенията с Република Северна Македония.

Вчера бе изслушан правосъдният министър Крум Зарков, който даде информация за охраната на Борислав Сарафов и имота на прокуратурата в "Боровец", за който има данни, че главният прокурор Иван Гешев го ползва като свой личен.

Днес парламентът изслуша вътрешния министър Иван Демерджиев по темата за забавените и спрени дела от прокуратурата, някои от които са с висок обществен интерес.

В изложението си Иван Демерджиев заяви, че има такива производства - и призова за две законодателни решения по темата - актовете на прокуратурата да бъдат публични и да се върне възможността ГДБОП да разследва магистрати. В момента следствието разследва магистратите, а то е подчинено на прокуратурата.

"Това ще даде истински контрол", убеден е Демерджиев.

Към днешна дата забавените производства с висок общестен интерес са поне 8 в дирекция на полицията, 15 в ГДБОП и 75 в областните дирекции.

"В тези цифри не попадат случаи на прекратявания със странни мотиви", изтъкна Демерджиев.

Атанас Атанасов ("Продължаваме промяната - Демократична България") попита как точно се спират тези дела и има ли някава роля на специализираната прокуратура в това.

Демерджиев отговори утвърдително.

"Във всеки един момент следствието може да изземе нашите производства. Много често се прави, когато някой не му харесва. Най-честите причини делата да бъдат поставени на трупчета са две - политическо влияние или сериозно влияние на лица от криминалния контингент. Понякога двете групи се смесват.

Делото се изземва от органите на полицията, дават се на следовател, от там отиват най-често в специализираната прокуратура", разказа Демерджиев.

Но допълни, че след закриването на специализираната прокуратура тези дела отиват по места и е оптимист, че по тях ще има движение.

Към края на изслушването Делян Добрев (ГЕРБ) все пак взе думата. Той попита за това как вървят разследванията за газа, левчето за бензина, декларацията за гражданството на Кирил Петков, както и за известните "пици с кристали и пиянски запои", както и за това "ходили ли са Кирил Петков и Лена Бориславова на вечеря в Солун с държавния самолет".

Демерджиев отговори, че от компетенцията на МВР е темата с газа. И допълни, че МВР е свършило своята работа и е предало делото в прокуратурата. При въпроса си Добрев специално изтъкна, че според публични изявления решенията за газа по повод газовата криза, избухнала след началото на войната в Украйна, са вземани от тогавашния вицепремиер Асен Василев.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") също взе думата към края. И попита дали МВР е направило нещо твърдението на Георги Свиленски (БСП) в миналия парламент, че Кирил Петков ще му даде кодовете за машините за машинно гласуване, ако социалистите си оттеглят промените в Изборния кодекс, свързани с връщането на хартиената бюлетина. Демерджиев отговори, че ще направи проверка.

В края на подобни изслушвания всички парламентарни групи имат възможност да изкажат отношение по темата. Както и вчера ГЕРБ, ДПС, БСП не взеха думата. Вчера отношение нямаше и от "Има такъв народ", но днес Йорданов все пак взе думата:

"Това, което се случва в прокуратурата в момента може би е начало на оздравителен процес. Когато действащите лица започнат да изкарват един на друг зависимостите си. Хубаво е, че повечето политически партии осъзнаха, че не фигурата на Иван Гешев е основният проблем, а структурата на прокуратурата. Дали ГЕРБ и ДПС имат вляние в прокуратурата или "Демократична България" в съдийската колегия е еднакво отвратително".