Законовите изменения, с които се въвежда ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, както и се свалят на 13 от 17 гласовете във Висшия съдебен съвет, с които обвинител №1 може да бъде както назначен, така и освободен, минаха днес по бързата писта в пленарната зала. Депутатите приеха проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт на служебния министър на правосъдието Крум Зарков, със 191 гласа "за", нито един против и 33-ма "въздържал се" - без изненада, от "Възраждане".

Така на практика проектите, бламирани от ГЕРБ и ДПС в миналия парламент, сега тръгнаха по "бързата писта" и то по настояване на партията на Бойко Борисов. Проектът за НПК мина вчера в комисията по правни въпроси, като бе подкрепен от същото съотношение, а в края на заседанието председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова помоли председателя на комисията Стою Стоев в спешен порядък да бъде изготвен докладът за пленарна зала, за да може още днес да влезе като точка в дневния ред и да бъде гласуван на първо четене. Както се и случи.

Изненадата обаче дойде днес по линия на левицата. От БСП и вчера, и днес подкрепиха текстовете. И в същото време ги атакуваха. Всъщност, изненада може би не е точната дума, тъй като още в края на 48-ото Народно събрание социалистите, които уж подкрепяха реформата, изведнъж започнаха да говорят, че тя може би не отговаря на Конституцията (каквато е тезата и на прокуратурата).

Дебатът по тази тема бе подет от депутата на ГЕРБ и бивш председател на правната комисия в миналото НС Радомир Чолаков, който систематично атакува "Крумовите закони", както ги определя като противоречащи на основния закон. И вчера в комисия Чолаков разви тази теза, като посочи, че лично той няма да подкрепи текстовете, свързани с ВСС и гласуването за Главния, като заяви, че с приемането им те трябва да отидат в Конституционния съд (КС).

"Нека да отиде в КС, ако г-н Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата съдебна система, той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател на България", заяви той от трибуната.

Това даде повод на Нинова да атакува и ГЕРБ, и врага с партиен билет - Зарков, и служебния кабинет, който той представлява, и самия закон. Обърна се към Чолаков:

"Признавате пред цяла България, че един министър, и то служебен, се е противопоставил на професионализма в съдебната система и е принудил Народното събрание да приеме противоконституционен закон? Това казахте току-що. Разбирате ли за какво става дума? Това е тотален удар върху институциите в България, признат от първата политическа сила".

И продължи:

"Българското народно събрание за първи път призна, от първата политическа сила, че ще приеме противоконституционен закон, че един служебен министър е подчинил Народното събрание и съдебната система с политическа целесъобразност и без грам право в тези закони. Едва ли такъв абсурд се е случвал в българския парламент, откакто той съществува."

След което соцлидерката предложи  - "ако има смисъл тези закони да се подкрепят на първо четене, то това е между първо и второ да ги коригираме професионално, за да дадат ефект и да не бъдат върнати от КС". С други думи: да се даде време между двете четения за обсъждания и внимателно обмислени предложения.

Нагласата обаче е съвсем друга - НПК да продължи все така по бързата писта. Според парламентарния правилник обичайният срок за предложения между двете четения е 7 дни. Той може да бъде удължен на 21 дни, но и намален на 3. По информмация на Клуб Z ще се цели именно най-краткият срок.

Това означава, че ако текстовете бъдат приети в този им вид, те може да изпреварят края на процедурата по "импийчмънт" на Иван Гешев, която стартира във ВСС по искане на шестима прокурори. И обвинител номер едно да може да бъде отстранен с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство, както е сега.