От втори парламент - механизмът за разследване на главния прокурор тръгна. Проектът, с който се изменят Наказателно-процесуалният кодекс и Законът за съдебната власт, работен от два екипа на Министерство на правосъдието - на Надежда Йорданова и на Крум Зарков, преодоля първото препятствие - гласуването в комисията по правни въпроси.

Той бе подкрепен от депутатите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС, БСП и "Има такъв народ". "Възраждане" се въздържа, против нямаше.

За обсъждането дойде Иван Гешев, както никога лаконичен пред медиите. Мълчание запази в залата, макар при предишни обсъждания (измененията са плод на множество такива, в т.ч. в миналото народно събрание) да бе деен участник в съпротивата срещу измененията. 

Днес делегира тази съпротива на две от заместничките си - Красимира Филипова и Десислава Пиронева. Включи се и друг негов съратник - зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, както и Мария Карагьозова, съпредседател на гражданския съвет към Висшия съдебен съвет, която традиционно в публичните си изяви брани Главния.

Общото в изказванията на всички тях бе, че измененията били дискриминационни, противоконституционни и конюктурни, защото се въвеждал специален ред за разследването на обвинител номер едно. Първото изразено мнение бе на Красимира Филипова, която започна с това, че ще е кратка, понеже прокуратурата вече е давала многократно становище по проектите. След което поне 30 минути, без да спре, от всички проекти за изменения в НПК и ЗСВ от дневния ред на заседанието на правна, говори единствено за механизма за разследване на главния прокурор.

Макар проектът да е част от задълженията, поети от България по Плана за възстановяване и устойчивост, за Пиронева пък изобщо не било задължително да се изпълнява - поне не в този му вид.

А за Карагьозова "такива реформи не се правят с един план, свързан с COVID кризата". Конституционният съд щял да го обяви за противоречащ на основния закон и "ще е срамен акт", че сме щели да връщаме пари по плана. "Гражданката" Карагьозова оспори дори правото на служебния кабинет на законодателна инициатива. По тази логика и президентът, принципал на служебните правителства, трябвало да има такава, а това е противоконституционно, заяви тя.

"Влязохме в забавния жанр. Г-жо Карагьозова, вие дори не сте юрист, а се изказвате от името на Конституционния съд. Няма ограничения в законодателната инициатива на служебните правителства", припомни й решение на КС за правомощията на служебните кабинети адв. Васил Величков от "Правосъдие за всеки".

Ясен Тодоров пък определи като "конюктурна" промяната в ЗСВ (чрез преходните и заключителни разпоредби на НПК), с която за избора и освобождаването на главния прокурор се изискват 13 гласа във ВСС, а не 2/3 или 17, както е в момента.

Както Клуб Z писа, има вероятност, ако измененията бъдат приети в този им вид и влязат в сила преди края на течащата в момента процедура за отстраняването на Гешев, на практика ще се изисква по-малко мнозинство за решение за отстраняването му. Което е добре дошло за ГЕРБ, атакувана от Гешев заради "отричането" й от него, при неясното разпределение на силите във ВСС в момента.

На днешното заседание на "правна" депутатите отхвърлиха проекта на "Възраждане" за изменения в ЗСВ, който бе горещо приветстван в миналия парламент от ГЕРБ и с който се въвежда фигурата на "съдия следовател", който да разследва Главния. Както е известно, следствието е подчинено на прокуратурата.

Въпросният проект бе по идея на ГЕРБ, оригинално на доскорошния "приятел" на Гешев - шефът на НСлС и зам.-главен прокурор - Борислав Сарафов. В миналия парламент бе възприет като контра реформа на реформата на Зарков, а тихо, без медиен шум в последния работен ден партията на Бойко Борисове го прати за тълкуване в КС. КС се произнесе наскоро, че е недопустимо да го тълкува. Днес той бе подкрепен от депутатите на ГЕРБ само от бившия председател на правната комисия Радомир Чолаков.

Молба

Като цяло заседанието премина без типичните взаимни нападки между депутатите. Докато не наближи гласуването по проектите и Десислава Атанасова (ГЕРБ) не реши да обоснове защо групата й ще подкрепи механизма за главния прокурор, като изтъкна какъв стар ангажимент имала партията към приемането му. И дори се помоли на председателя на комисията Стою Стоев (ПП) още утре проектът да мине на първо четене в зала.

"Моля още днес вие да се ангажирате, че ще изготвите доклад, за да го разгледаме в утрешния ден. Моля, г-н председател, ако е възможно, а аз вярвам, че е възможно, да бъде включен в дневния ред утре." 

Намеси се Мирослав Иванов (ПП), за да припомни как от ГЕРБ (и ДПС) в миналия парламент използваха всякакви процедурни хватки, за да не мине същият този закон на второ четене. И той не мина.

"Не мога да скрия радостта си от огромния катарзис, който преживява ГЕРБ. Колкото и заявки да се дават сега, не можете да отмиете срама от миналия парламент. Вината беше изцяло ваша. Знаем, че този проект е важен, но е и един политически акт и вие защитавахте вашия приятел (Гешев, б.р.), който вече не ви е приятел и наскоро каза, че е разочарован от вас", заяви Иванов, визирайки как главният прокурор изведнъж се обърна срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Атанасова отговори така:

"Благодаря за изразеното съгласие. То не е плод на каратзис, а на политически ангажимент, който изпълнихме в рамките на 48-то НС, когато парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ беше в пленарната зала за разлика от вашата парламентарна група и подкрепи този законопроект. А личните отношенията между хората не са обект на комисията по правни въпроси. Ако аз сляза на това ниво, мога да говоря за лични отношения във вашата ПГ, в която участвате вие и ваши колеги от ПГ."

Чолаков пък определи като "законодателно мародерство" "закачането" на текстовете за ЗСВ към НПК и заяви, че нямало да ги подкрепи.

В крайна сметка Стоев, който за пръв път води заседание, успокои страстите, като предложи, макар в нарушение на правилника, да види може ли да се изготви докладът за зала утре.

Механизмът

Механизмът за ефективно разследване на главния прокурор, който е в основата на измененията в НПК и ЗСВ, стартирани от редовния министър Надежда Йорданова и доразвити от Крум Зарков, бе съгласуван с Венецианската комисия. Той предвижда адхок наказателен съдия от ВКС, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да образува проверка и дори да води разследвания срещу главния прокурор или негов заместник, когато има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

За целта съдията временно ще бъде назначаван за изпълняващ длъжността прокурор, който ще има правомощия да разследва главния и неговите заместници.

Предлага се да има предварително изготвен списък със съдии от Наказателното отделение на Върховния касационен съд (ВКС) или такива с ранг на върховен съдия, които са с минимум 12 години стаж, като се въвежда допълнително изискване те да са работили в последните 7 години наказателна материя.

От съдиите ще се иска предварително съгласие да бъдат включени в този списък. От него на случаен принцип ще бъде избиран този, който ще работи по конкретен сигнал срещу главния прокурор и ще води разследването. Той ще бъде назначаван от прокурорската колегия на ВСС, която няма възможност да откаже да го назначи след избора на случаен принцип.

Ще се избира и втори адхок съдия-"прокурор", като това ще става на по-късен етап, когато първият е провел разследването срещу главния прокурор и е преценил, че има данни за повдигане на обвинение и то вече е внесено в съда.

Разследващите органи ще са разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи или разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите. Делата ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

В миналия парламент проектът бе бламиран от ГЕРБ и ДПС с поредица от процедурни хватки. БСП пък уж го подкрепяше на думи, но накрая реши, че май бил противоконституционен.

Така НПК остана гласуван само на първо четене, като допоследно бе в надпревара с времето - кога президентът Румен Радев ще разпусне парламента. Радев също не даде повече време, след като бе удължил живота на НС повече от очакваното. Така сега Зарков внесе наново текстоевете, с малки корекции, още в първия ден на 49-ия парламент.