Този четвъртък най-сетне ще бъде даден старт на бламираните в миналия парламент от ГЕРБ, ДПС и БСП изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Комисията по правни въпроси ще заседава по проекта, както и по други няколко, като очакването е, че този път той ще мине с лекота - заради "преориентирането" на партията на Бойко Борисов по темата. Дори и друга подкрепа да няма, ГЕРБ и обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) държат мнозинството в "правна" със своите 13 от 23 гласа, което означава че първото четене ще бъде преодоляно и ще се върви към второто, т.е. окончателно.

Че ГЕРБ този път ще подкрепи измененията в НПК, с които се правят промени и в ЗСВ, е заявка, която Борисов даде още в хода на предизборната кампания. Бързото приемане на текстовете обаче сега е повече от важно, дори може да се каже съдбоносно - с оглед процедурата за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, която вече стартира във Висшия съдебен съвет (ВСС).

При сегашните законови текстове главният прокурор може да бъде освободен от ВСС с не по-малко от 17 гласа (2/3). В измененията на ЗСВ обаче се предвижда решението на Пленума, с което се прави предложението до президента за назначаване и освобождаване на главния прокурор, да се приема с мнозинство не по-малко от 13 гласа.

Този текст може да се окаже от решаващо значение в ситуацията, в която не е известно какво е мнозинството във ВСС, склонно да гласува срещу Главния. Решаващо е също така и как във времето ще се разпрострат двете процедури - тази по искането за отстраняване на Гешев, инициирана от шестима прокурори във ВСС и тази по приемането на - както Борисов ги нарича - "Крумовите закони" (по вносителя - министъра на правосъдието Крум Зарков, б.а.).

Процедурата за главния прокурор, описана преди ден от представляващия ВСС Боян Магдалинчев пред БНТ, ще отнеме минимум 17 дни. Искането бе връчано на Гешев късно в понеделник, с което формално й бе даден старт. Т.е. оптималният срок да приключи е краят на месеца - около 31 май.

В същото време НПК трябва да извърви своята процедура по приемането, в т.ч. сроковете за изменения между двете четения. Според парламентарния правилник срокът за предложения е 7 дни, но той може да бъде както увеличен на 21 дни, така и намален на три. Работата може да се забърза допълнително и ако се свикват извънредни заседания. Така че е напълно възможно "Крумовите закони" дори да изпреварят минималния срок по процедурата във ВСС. Може обаче и да се забави - поради факта, че внесени за разглеждане в правна комисия са внесени едновременно три проекта за изменения в НПК и два за ЗСВ, а това изисква обединяване на проектите.

И ако измененията бъдат приети във вида, в който са внесени от Зарков обаче (поне в частта с броя гласове за назначаване и освобождаване на главния прокурор), то може да се окаже, че за отстраняването на Гешев ще са нужни 13, а не 17 от членовете на Съвета.

Случайно или не, и днес Борисов, основен обект на атаките на Гешев, настоя "като първо законодателство" проектът да бъде приет, т.е. спешно.

Иначе, както е известно, механизмът за ефективно разследване на главния прокурор, който е в основата на измененията в НПК и ЗСВ, стартирани от редовния министър Надежда Йорданова и доразвити от Крум Зарков, бе съгласуван с Венецианската комисия. Той предвижда адхок наказателен съдия от ВКС, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да образува проверка и дори да води разследвания срещу главния прокурор или негов заместник, когато има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

За целта съдията временно ще бъде назначаван за изпълняващ длъжността прокурор, който ще има правомощия да разследва главния и неговите заместници.

Предлага се да има предварително изготвен списък със съдии от Наказателното отделение на Върховния касационен съд (ВКС) или такива с ранг на върховен съдия, които са с минимум 12 години стаж, като се въвежда допълнително изискване те да са работили в последните 7 години наказателна материя.

От съдиите ще се иска предварително съгласие да бъдат включени в този списък. От него на случаен принцип ще бъде избиран този, който ще работи по конкретен сигнал срещу главния прокурор и ще води разследването. Той ще бъде назначаван от прокурорската колегия на ВСС, която няма възможност да откаже да го назначи след избора на случаен принцип.

Ще се избира и втори адхок съдия-"прокурор", като това ще става на по-късен етап, когато първият е провел разследването срещу главния прокурор и е преценил, че има данни за повдигане на обвинение и то вече е внесено в съда.

Разследващите органи ще са разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи или разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите. Делата ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Този законопроект е един от ключовите законопроекти, обвързани с получването на пари по Плана за възстановяване и развитие.

В миналия парламент бе бламиран от ГЕРБ и ДПС с поредица от процедурни хватки. БСП пък уж го подкрепяше на думи, но накрая реши, че май бил противоконституционен.

Така НПК остана гласуван само на първо четене, като допоследно бе в надпревара с времето - кога президентът Румен Радев ще разпусне парламента. Радев също не даде повече време, след като бе удължил живота на НС повече от очакваното.

Така сега Зарков внесе наново текстоевете, с малки корекции, още в първия ден на 49-ия парламент.