Китай обяви, че е станал най-големият износител на автомобили в света, след като е изпреварил Япония през първите три месеца на годината, предаде Би Би Си, цитирана от БТА. 

От Китай са изнесени 1,07 милиона превозни средства от началото на януари до края на март, което е повишение с 58 на сто спрямо първото тримесечие на 2022 г., сочат официални данни, публикувани през миналата седмица. През същия период японският експорт възлиза на 954 185 превозни средства, което представлява увеличение от 6 на сто на годишна основа. 

Китайският износ е стимулиран от търсенето на електрически автомобили и от повишените продажби в Русия на фона на западните санкции срещу управляващите в Москва, наложени поради военната инвазия в Украйна.

През миналата година Китай измести Германия и стана вторият по-големина износител на автомобили в света. 

Китайският експорт през 2022 г. възлиза на 3,2 милиона превозни средства, докато германският - на 2,6 милиона, показват официалните данни на митническите власти в Китай.

Преходът към електрически превозни средства спомогна за възхода на китайската автомобилна индустрия, отбелязва Би Би Си.

Износът на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници (NEV), които включват и електрическите автомобили, се е увеличил с над 90 на сто през първото тримесечие на годишна основа. 

Китайското подразделение на американския производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) - "Ес Ей Ай Си Мотър" (SAIC Motor) и автомобилостроителна компания "Би Уай Ди" (съкратено от "Build Your Dreams" или "Изградете вашите мечти" - бел. ред.) са сред водещите износители от Китай на превозни средства, задвижвани от нови енергийни източници.