Бъдещата национална детска болница вече има поне устройствен план.

Служебният регионален министър Иван Шишков съобщи в понеделник, че е подписал подробния устройствен план (ПУП).

На терена в Горна баня ще има още хотел за родители, търговска част, подземен паркинг, уточни той. 

"Ще изградим чисто нова болница - сграда, в която няма да се правят компромиси, направена с всички съвременни методи, с които трябва да се изгради детска болница. В момента министерство на здравеопазването има ангажимент да събори стари постройки, и оттам остава ангажимента да се направи точно задание и след това проектирането и започването на строеж на детската болница”, отбеляза Шишков.

"Ще се постараем болницата да е като най-добрите европейски детски болници",  включи се и министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

През ноември м. г. двамата министър обявиха, че има нов терен за строежа на отлаганата с десетилетия национална детска болница - 40 дка в Горна баня. Тогава Меджидиев коментира, че бил избран най-подходящият терен, "уникален", който не само нямал недостатъци, но бил само с предимства. И изброи: той се намира близо до ортопедичната болница в Горна баня.  На избраното място има минерална вода и газификация, електропреносна мрежа, водопровод и канализация. До терена има спирки на метрото и на наземния градски транспорт. Ще бъде изграден паркинг - подземен и наземен. Теренът се намира между три булеварда и така ще има три подхода към болницата. Има и 15 декара парк със зелени площи. Предвиден е и хотел за родители. Ще има и рехабилитационен център, каза министърът. Болницата ще бъде построена с площадка за хеликоптери на покрива, даде заявка тогава Меджидиев.

Какво още - 25 клиники, трансплантационен център, спешно отделение

Близо 25 клинични структури се очаква да има в новата детска болница в София, каза допълни днес директорът на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев" д-р Благомир  Здравков.

Предвижда се детско спешно отделение, клиника за палиативно лечение на деца, научноизследователски център по педиатрия, симулационен център за обучение на медици, трансплантационен център за деца, детска онкохематология, кардиология и др., обясни той.

Предстои обучение медицински сестри, здравни асистенти, детегледачи и други специалисти, обясни д-р Здравков. Според него в обозримо бъдеще ще има достатъчно персонал за всички структури на болницата.

Кога трябва да почне строителството?

В началото на месеца беше подписано споразумение с Европейската инвестиционна банка, чрез което ще бъде оказана помощ на страната ни в изготвянето на анализ на педиатричната грижа и на педиатричните потребности. Очаква се анализът да бъде готов най-късно до шест месеца, каза Меджидиев.

Според него до края на годината може има изработено задание и ще се изготви поръчката за проектиране на бъдещата болница.

Държавно участие и в детската болница в Бургас

Държавата ще се включи с участие и в новоизграждащата се детска болница в Бургас, каза още Меджидиев.

Така според него се затварял цикълът на цикълът на майчино и детско здравепозаване  - болницата в Бургас, болница в София, както и детски комплекс към болница „Св. Георги" - Пловдив. Липсата на педиатри не беше спомената.

Малко предистория около детската болница

Изграждането на детската болница е казус с дълга история и много обрати. Строителството на такъв корпус в двора на болница "Александровска" започва преди десетилетия, после е замразено. Третият кабинет "Борисов" реши да "съживява" изоставения строеж, което доведе до протести на граждански организации.

При първото служебно правителство на Стефан Янев тези опити бяха спрени и поради липсата на ПУП, като се обяви, че ще се търси място за съвсем нова и модерна болница. В края на втория служебен кабинет "Янев" здравният министър Стойчо Кацаров излезе с предложения теренът да е в двора на болница "Лозенец", а докато трае строителството да има обединение на структурите на Педиатрията и т. нар. Правителствена. Тези негови идеи доведоха и до протести, но и останаха нереализирани.