По делото, известно като "Барселонагейт", се "извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели."

Това се казва в днешно съобщение на прокуратурата, във връзка с делото, тръгнало преди години.

Оттам поясняват, че случаят е на специален отчет във Върховна касационно прокуратура, т.е. - по него работи прокурор от Градската, но се отчита своеврменно на върховните обвинители.

Най-общо т. нар "Барселонагейт" тръгна след филмче в анонимна фейсбук страница, в което се твърдеше, че бивша моделка с малко дете живее суперлуксозен живот в Барселона, притежава скъпа къща и дори притежава свой бутик. Борислава Йовчева бе свързвана с Бойко Борисов, макар че столичен бизнесмен излезе и обяви, че му е близка и така оправда произхода на къщата.

След разкритията и двете собствености "потънаха". Но се разбра, че по линията международното сътрудничество у нас са дошли голям обем материали, които били.... на испански.

Бившата Специалиризана прокуратура (която трябаше да разследва "високата корупция") обяви на брифинг, че се касае за 219 страници материали.

Те трябваше да се преведат и "анализират" от наблюдаващ прокурор или дори екип от такива. Спецпрокуратурата обяви всичко това и каза, че материалите са получени "вчера" на брифинг на дата 15 февруари 2022 г. 

Не става ясно какво налага днес да се пусне ново прессъобщение по същество - с информация единствено, че по делото се работи активно, както и - че предстоят нова счетоводна експертизи и "допълнителни разпити на редица свидетели".

"В този смисъл разпространяваните чрез медиите твърдения, че делото „Барселонагейт“ е „на трупчета“ не съответстват на фактическото положение", пишат още от прокуратурата.

Ето и оригиналът:

Прессъобщение във връзка с досъдебно производство, известно в публичното пространство като „Барселонагейт"

Във връзка с редица публикации в медиите по повод досъдебното производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, и след получено разрешение по реда на НПК от наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

Ръководството и надзорът по досъдебното производство са осъществявани от Специализираната прокуратура от образуването му до закриването на специализираните структури. Делото е взето на специален надзор още през месец февруари 2021 г. от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна специализирана прокуратура (закрита).

Към настоящия момент и с оглед законодателните промени от 2022 г. ръководството и надзорът по делото се осъществяват от Софийска градска прокуратура.

Във Върховна касационна прокуратура периодично постъпват справки от наблюдаващия прокурор при СГП относно хода на разследването, както във връзка с осъществявания специален надзор, така и по повод необходимостта от предоставяне на информация от страна на ПРБ на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Видно от последните постъпили справки от СГП, по делото се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели.

В съответствие с действащия Наказателно-процесуален кодекс произнасянето с акт на наблюдаващия прокурор по съществото на делото се осъществява след като по досъдебното производство са извършени всички действия по разследването, необходими за разкриване на обективната истина.

В този смисъл разпространяваните чрез медиите твърдения, че делото „Барселонагейт“ е „на трупчета“ не съответстват на фактическото положение и имат за цел да затруднят работата на ПРБ, да осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси.