Прокуратурата съобщи за куп проверки, които извършва по сигнали срещу политици, сред които кандидат-премиерът Мария Габриел, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, двама членове на прокурорската колегия във ВСС - Калина Чапкънова и Георги Кузманов и др.

Това съобщиха от държавното обвинение.

Имена не се споменават, само инициали. Сред разследваните може да бъде разпознат и бившият земеделски министър в първия кабинет на Борисов Мирослав Найденов.

Чапкънова и Кузманов пък по случайност са сред шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС, които пратиха предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на Гешев.

Бойко Борисов може да бъде разпознат в две от посочените дела:

- сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове (такива твърдения преди години правеше Волен Сидеров. Сега обаче актуалният сигнал се повтаря от "човек на Алексей Петров" - според медийни публикации, б.р. на Клуб Z).

Има и сигнал от гражданско сдружение - явно "Боец". Той е: 

- съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица.

По-надолу същото съобщение продължава, че прокурор от Върховната касационна прокуратура извършва "лична проверка" и по данни за "извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции".

Явно се имат предвид твърденията на Иван Гешев от брифинга в понеделник - когато той говори за връзки с политици, намеци, че Бойко Борисов се интересувал от децата му, звънене на близки от ГЕРБ, оферти да получи посланически пост и дори, че някой го заплашвал, че ако не подаде оставка до 10 ч, "ще натисне ENTER". Става ясно, че от самия Гешев са "снети обяснения" на 19 май.

Всичко това съвпада с друго прессъобщение - излязло минути преди това, и касаещо т.нар. афера Барселонагейт - с моделка, за която се твърди, че е бивша приятелка на Бойко Борисов.

А всичко това прокуратурата изнася днес  "във връзка с поетите ангажименти за предоставяне на обективна информация на българското общество".

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Във връзка с поетите ангажименти за предоставяне на обективна информация на българското общество, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

През изминалата седмица във Върховна касационна прокуратура са постъпили:

- два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К.

- сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент – М.Г.

- сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име „Авиоотряд 28“).

- сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица.

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства.

Във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка относно изнесени от главния прокурор на Република България по време на брифинг на 15.05.2023 г. данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 г. от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина.

Обществено известно е от съобщение на Софийска градска прокуратура, че по сигнал от Борислав Боби Сарафов – директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, се извършва проверка. Главният прокурор е редовно призован за 22.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения.

Обществено известно е също, че Софийска градска прокуратура осъществява ръководство и надзор по досъдебното производство, образувано по повод опита за покушение срещу главния прокурор на Република България.

За обективно изясняване на всички факти и обстоятелства и съобразявайки Решение № 11 от 23.07.2020 г. по дело 15/2019 г. на Конституционния съд, с изрични заповеди главният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на правомощията на главен прокурор съгласно ЗСВ и НПК по изброените по-горе случаи, да бъде извършвано от негов заместник при Върховна касационна прокуратура.

И след всички тези "разкрития", Гешев реши да цитира Ботев. Във фейсбук.