Главният прокурор Иван Гешев е преговарял в детайли дни наред за достоен екзит (EXIT). Това призна самият той на дълъг брифинг в Съдебната палата.

Пратил и много есемеси че му трябва достойно отстъпление - разкри също той. Бил съгласен на това, но се ядосвал, че е глупост да заплашват децата му.

От брифинга днес, гарниран с обичайните за симеоновската школа множество скрийншотове, записи и пр., излиза, че са текли ожесточени подземни пазарлъци. В тях главен герой е "Банкята", който ръководи изнудването Гешев да напусне поста и му праща емисар - Йордан Стоев от ВСС. Също така са намесени Румен Радев, който "не знаел нищо", но искал да обере овациите, двама от задаващите посоките във ВСС - Боян Магдалинчев и Георги Чолаков, които вече са наясно, че главният прокурор ще бъде жертван.

Но всъщност Гешев, като се пазарял уж за "достойния екзит", изобщо нямал това предвид:

"Никога не съм си мислел, че може да си подам оставката, заплашван от някакви боклуци". На още доста места топмагистратът ползва думи като "помияри", "плъхове" и пр. 

Гешев пусна ефектно на видеостена със субтитри и прословутия запис с Йордан Стоев - редови прокурор и член на ВСС. Там се казва, че всичко идва от "Бойко, или Банкята". 

Парадоксалното е, че Стоев идва и казва на главния прокурор какво трябва да направи. "Те" са, които са наредили  - не става ясно обаче кои са.

Всичко тече в рамките на преговори и пазарлъци, които Гешев, както днес обяви, водел само за да блъфира - иначе нямал намерение да се оттегля.

Въпреки това основното е, че иска "гаранции". Също така и обещава, че може "циркът да стане пълен" - нещо, което вероятно наблюдаваме от миналия понеделник насам.

Гешев иска гаранции, свързани спрословутия взрив на 1 май:

"Искам да ми гарантират, че не са го сложили Те! Искам гаранции за семейството си."

На няколко пъти използва думата, че може да го "треснат".

От аудиото, пуснато днес, става ясно, че 6-имата прокурори, които подадоха сигнал с искане за импийчмънт срещу него, са натиснати от ГЕРБ и веднага изпълняват.

Забележително още е, че в разговора със Стоев двамата се възмущават, че "само помияри са в тая държава и че затова сме в това състояние" (?!).

А бившият окръжен прокурор на Перник, който явно е "вестоносецът" от политическата класа към съдебната, не може изобщо да се сети коя е Мария Габриел и казва:

"Изказването на тая – кажи я де – европейката..."

Йордан Стоев през цялото време използва формата за 3 л. мн. число - "те". Забележителна е офертата, която му носи Стоев, след като Гешев веднъж вече - по собствените му думи - е бил офериран от ГЕРБ да има политическа кариера, или дори да стане посланик на приятно място. Той не се съгласил.

"Да, Банкята"

Някой (който разпорежда нещата през целия разговор) благословил:

"Той си е в червата прокурор като иска, да си остане такъв. 

– Седи си прокурорче - къде да ходя - продължава мисълта Гешев.

А основният двигател е... - тръгва да му разкрива вестоносецът.

- ... Бойко? - пита Гешев за уточнение.

- Да, Банкята - отговаря Йордан Стоев.

Стоев поема ангажиент да върне в политическите кръгове съобщението: че главният прокурор е приел офертата и ще подаде доброволно оставка. Обещава му и исканите гаранции:

- Отивам, казвам, гарантирам,...

Двамата проиграват и сценария какво е трябвало да се случи в понеделник - "Казвам, че съжалявам, това онова ...", обещава Гешев.

- Да не ме кара да обикалям медиите - пазари се уж всевластният главен прокурор. - Срамът да е само веднъж.

Тогава редовият член на ВСС му обещава, че няма да карат Гешев да прави нещо подобно и му нарежда:

- И подай там молба да бъдеш преназначен във ВАП. А това ще е, щото да не се събирате със Сотир на едно място. (После близки медии до Гешев "сглобиха" оставката му и там наистина пише, че иска преместване в административната прокуратура, б.р.)

(Иначе, както е известно, бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който издигна и предложи Гешев, в момента е във Върховна касационна прокуратура, б.р.).

Чува се още, че зам. главната прокурорка Пламена Цветанова "трепери като лист" и много други интересни детайли. Например, че говорят за Боян Магдалинчев от ВСС  със "знаеш си го стареца..."

Чува се, че на министър Крум Зарков пък казват "Сорбоната" - по името на учебното заведение, което е завършил.

А Гешев се интересува - как така Румен Радев го е защитил (от Южна Африка, където бе на посещение по времето след изказването на Мария Габриел, б.р.)

"Никой не те защитава – той искаше да обере славата, че той вкара тоя - Сорбоната", отваря му явно очите за живия живот Стоев.

Все пак най-потресаващо е, че Гешев сред гаранциите за себе си неколкократно иска да е сигурен, че атентатът не е бил организиран от "тях" - явно групата, от която му предава съобщения Йордан Стоев.

Стоев обаче му казва и че е информиран, че се подслушва дори главният прокурор. Не отговаря ясно на въпрос от кого се подслушва.

По-рано Гешев обвини освен заместника си шеф на националното следствие Борислав Сарафов и Йордан Стоев (членът на ВСС, с когото са записаните разговори- бел. ред.) и журналистите, че не разбрали правилно, че децата му не са били в колата по време на атентата. А за израелския експерт обяви - че сам проявил желание да погледне "атентата".

Гешев се произнесе по същество - че няма как да е надвишил властта си, защото в момента не е бил главен прокурор. И. д. е бил Борислав Сарафов.

Освен това :

„Не е влияние да разговаряш с хора. Влияние е да се поддадеш на натиск", консултирал го друг правист.

"Господи, защо ме наказваш с глупави врагове" 

"Господи, защо ме наказваш с глупави врагове", няколко пъти отбеляза Гешев, показвайки че не се притеснява да е нарушавал закона.

Показа забележително - и доста авторско, тълкуване на конституционната забрана да се записва някой без негово знание.

"Защото когато става върос за устоите на държавата, на държавното управление, за атентат срещу държавата (така Гешев нарича покушението срещу себе си, б.р.) тези ценности - висши, на Конституцията имат приоритет пред личните.

Още повече, че аз съм записван, а не обратното!"

Той яростно нападна заместника си Борислав Сарафов. В целия му монолог са намесваха... меко казано хулигански лингвистични конструкции като "помияри", "плъхове", "да ме треснат". 

В неформалния разговор двамата си обсъждат по адрес на двама от прокурорите от Висшия съдебен съвет, които се подписаха под импийчмънта - Калина чапкънова и Георги Кузманов:

"Ти нали знаеш, че са малко въшки..."

(Между другото, днес прокуратурата спонтанно съобщи, че има сигнали и ще ги разследва за престъпления, б.р.).

След като в предишния си брифиг говори, че апелативният прокурор на София е тежко болен, че една членка на ВСС е лежала в "Пирогов" по времето, когато е подписала искането за импийчмънт, днес Гешев сам си посочи още един член (от тези, които засега му остават верни):

"Стефчо Петров - аз него го спасих по ковида - оживя!"

А темата за заплахи за живота бе многократно застъпена, нищо че той се оплака, че се връщаме в мутренските години.

Иронизира Борислав Сарафов, че когато му пуснал записа с Йордан Стоев (нещо, което и самият Сарафов твърди, преди да подаде сигнал срещу началника си, б.р.), той влязъл много щастлив на сбирката, но като послушал малко, рекъл:

- Не мога да слушам повече това! Помиярско е да се записват колегите!

- Ми да, един помияр ме е записвал - рекъл Гешев и "той напусна не толкова щастлив, колкото влезе".

Той иронизира, че зам. главният прокурор поиска охрана за живота си от правосъдното министерство, защото се чувставл заплашен от началника си.

„Аз се чувствам много заплашен от Лили Иванова", гласеше правният анализ на Гешев.

„Много се радвам, че г-н Зарков го защитава...“

И после се успокоил - че е по-добре Сарафов да е с охрана - да не вземе някой да го убие:

„Тоя човек - да не би нещо да се организира да стане и после ще излезе, че си го направил ти...“, сам си казал Гешев.

След което разкри, че "близки за него хора" получили в Турция нужната приятелска защита, защото българската държава не се погрижила за това.

От думите му се разбра, че дори 4-те му заместнички не подозирали какво планира - когато миналия понеделник артистично накъса на дребни парчета подготвената оставка и я хвърли на пода. А пък Боян Магдалинчев - представляващ ВСС, бил "направо бесен", като научил за искането на 6-имата прокурори, което го е заобиколило - не са го информирали. Но вече с Георги Чолаков били на линия.

По отношение на записа, който Гешев днес пусна на медиите - предала му го колежка, която го получила на флашка от неизвестно лице пред Съдебната палата.

Гешев замеси още няколко пъти Бойко Борисов. Освен другото лидерът на ГЕРБ заплашвал, че ако не си тръгне главният прокурор, самият той изпада в политическа изолация.

Когато Гешев още се съпротивлявал, от самия Йордан Стоев пък получил съобщение:

"ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ, ВСИЧКИ - ОБЕДИНЕНИ. ШАНС - МИНИМАЛЕН"

Ето и аудиото на разпространения запис:

На фона на всичко това в късния следобед на сайта на прокуратурата се появи "Декларация на прокурорите от Апелативна прокуратура-Пловдив". Те се противопоставят "на опитите прокуратурата да бъде замесвана в политически скандали и да се осъществява вмешателство в нейната работа" и се противопоставят на делкрацията в обратния смисъл (анти-Гешев) от колегите им от София.

Ето и пълния текст:

С настоящата декларация, ние, прокурорите от Апелативна прокуратура – Пловдив,  категорично се противопоставяме на опитите прокуратурата да бъде замесвана в политически скандали и да се осъществява вмешателство в нейната работа. Ние изпълняваме задълженията си безпристрастно и обективно, по съвест и вътрешно убеждение и в нашата работа се ръководим единствено от Конституцията на Република България и върховенството на закона.  

Затова заявяваме категорично, че се разграничаваме от позицията на Апелативна прокуратура – София и се противопоставяме на всеки опит за неправомерно влияние и посегателство върху независимостта на съдебната власт. Призоваваме за спазване принципа на разделение на властите и върховенството на правото.

Ще продължим да работим в тясно взаимодействие с всички държавни органи с единствената цел ефективно противодействие на престъпността и защита правата и сигурността на българските граждани.

В тази си наша позиция сме единни и няма да позволим да ни бъде оказвано влияние и натиск в работата ни, ще продължим да работим в интерес на българските граждани, без да се съобразяваме с политически влияния и всякакви други опити за намеси при изпълняване на служебните ни задължения.