Страните членки (Съветът) на ЕС ще ратифицират Истанбулската конвенция следващата седмица - към 1 юни.

Това съобщи един от докладчиците по документа - шведската евродепутатка Арба Кокалари от Европейската народна партия (ЕНП).

Още преди вота в Европейския парламент на 10 май в Съвета е имало “много добро квалифицирано мнозинство”, което да осигури ратификацията на Конвенцията и там, каза Кокалари.

Другият докладчик  - полският евродепутат социалист Лукаш Кохут, че Литва и Чехия дават много добри сигнали в тази насока. Те са сред шестте страни членки, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция.

Това не са сторили също България, Словакия, Унгария и Латвия. Полша я ратифицира, но през 2020 г. обяви намерение да се оттегли от нея, без обаче да го е направила досега.

Ратифицирането от Съвета на Истанбулската конвенция ще окаже много силен натиск върху държавите, които не са я подписали, смята Арба Кокалари. По думите й Конвенцията ще е приложима в областите, в които ЕС има компетенции. Комисията, която ще трябва да я прилага, ще следи и за нейното спазване, допълни евродепутатката.

"Така че дори тези държави още да не са я ратифицирали, те очевидно ще трябва да работят с нея, защото са част от ЕС и от законите на Общността, според които ще трябва да се прилага Истанбулската конвенция. Надявам се в дългосрочен аспект за тях да бъде още по-трудно да се противят, защото не можем да продължим да имаме Европейски съюз, в който насилието срещу жените не се приема сериозно. Това са сериозни престъпления, а не някакъв мит", изтъкна Кокалари.

През 2018 г. българският Конституционен съд постанови, че Истанбулската конвенция застъпва правни концепции, свързани с понятието "пол", които са несъвместими с основни принципи на Конституцията ни.

В началото на месеца източници от Европейската комисия заявиха пред Клуб Z, че ако Съветът одобри Истанбулската конвенция, България ще трябва да я спазва, дори да не я е ратифицирала.