Рон Десантис обяви кандидатурата си за президент на САЩ през 2024 г. Но това не бе блестящото начало, на което губернаторът на Флорида се е надявал.

Повечето кандидат-президенти избират студиото на приятелски настроен ток шоу водещ, за да разкрият намерението си "да се преборят за душата на Америка" или "да я направят велика отново". Други просто пускат кратко видео в социалните мрежи - както Джо Байдън преди месец.

Но щабът на Десантис имаше по-оригинална идея: интервю с новия любимец на републиканците Илон Мъск на живо в "Туитър", възползвайки се от т.нар. Twitter Space - формат за аудио-визуални разговори. Изпълнението обаче се оказа повече от посредствено: хиляди слушатели трябваше да изтърпят множество технологични "гличове", съпътствани от над 20 минути мълчание, покашляния и нервни извинения на Мъск.

В даден момент Десантис дори напусна виртуалната среща, за да се свърже отново с надеждата да се оправи връзката. Накрая все пак си дойдохме на приказката: 

"Аз се кандидатирам за президент на Съединените щати, за да ръководя нашето голямо американско завръщане. Знаем, че страната ни върви в грешна посока. Виждаме го със собствените си очи. И го усещаме в костите си", каза той.

Десантис е смятан за най-силния съперник на Тръмп в Републиканската партия. Затова бившият президент не му прости и публикува на платформата си Truth Social генерирано от изкуствен интелект интервю в "Туитър", в което освен Десантис и Мъск участват Джордж Сорос, Дик Чейни, Адолф Хитлер, Дяволът и ФБР.

Губернаторът на Флорида е изправен пред въпросителни, свързани с крайнодясната му политика, с липсата му на харизма (особено в сравнение с Тръмп) и с непосилната на пръв поглед задача да се пребори за лидерска позиция в партия, превзета от радикални "тръмписти". Въпреки това той предизвивка значителен интерес сред избирателите, които ще гласуват на първичните избори на Републиканската партия, представяйки се като по-млада и "по-избираема" версия на 76-годишния бивш президент - независимите и умерените избиратели, които обикновено решават резултата от президентските избори, са по-благосклонни към Десантис, отколкото към Тръмп.

За републиканската номинация Рон Десантис ще си съперничи с личности като бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли, сенатора Тим Скот от Южна Каролина, бившия губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и предприемача в сферата на биотехнологиите Вивек Рамасвами. Бившият вицепрезидент Майк Пенс също е смятан за вероятен претендент, но все още не е обявил кандидатурата си.