ГЕРБ няма да се задоволи само с това да има премиер с мандата на "Продължаваме промяната"-"Демократична България", а иска и министри. Това се разбра днес от думите на излъчения за министър-председателя на обединението акад. Николай Денков. По първоначални заявки той трябва да оглави коалиционното правителство с ГЕРБ в първите девет месеца от 18-месечния му живот, а кандидатката на партията на Бойко Борисов - Мария Габриел - във втората половина от този период. Денков не посочи към кои министерства имат претенции от ГЕРБ. 

Както е известно, първоначално предложеният състав за кабинета "Денков", върху който според договорката с ГЕРБ трябва да стъпи кабинетът "Денков-Габриел", бе планирано да претърпи някои промени. Причините са две. Първата - че той бе съставян в спешен порядък заради тогавашното изискване на ГЕРБ да получи имената в кратки срокове и втората - защото двете страни са се разбрали бившата еврокомисарка да се запознае със състава и ако има аргументи за смяна на някой от титулярите, той може да бъде сменен.

По информация на Клуб Z по собствено желлание се е оттеглил един от ключовите титуляри - този за министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов, познат на широката публика най-вече с работата си към Антикорупционния фонд. Поради тази причина днес в парламента се заговори, че от ГЕРБ искат да участват в избора на нов титуляр, като се спряга името на МВР кадъра Благородна Макева, която от ГЕРБ издигнаха за кандидат за поста в кабинета "Габровски". Спряга се дори това на зам.-председателя на партията и бивш министър на външните работи Даниел Митов. От формацията на Борисов засега отказват коментари по тази тема.

Както Клуб Z писа, рокади ще има и в социалното министерство, в Министерство на икономиката, в това на туризма (там се спряга "зелената" Зарица Динкова) и др. От ГЕРБ настоявали за смяна и в Министерството на правосъдието, където ПП-ДБ сложи за титуляр бившия депутат и председател на правната комисия Милен Матеев.

Малко по-рано днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов отново даде заявка, че партията му "Да, България" няма да предлага свои лица за министри. Както е известно в ДБ настояват за експертен кабинет, без ярки политически фигури в него.

От ПП обаче, и персонално акад. Денков, държат в кабинета да остане съпредседателят на "Промяната" Асен Василев, който е най-ярката политическа фигура в момента.

На този фон партиите в дясното обединение все още не са излезли с финални решениия на националните си органи подкрепят ли така предложената формула за управление с ГЕРБ или не.

Както Клуб Z писа, в самата ПП то е било много трудно прокарано, като на няколко пъти е било отхвърлено и прието накрая след личното убеждаване на другия съпредседател на ПП Кирил Петков.