Изминалите 48 часа обърнаха с главата надолу всички давани от повече от месец категорични заявки на "Продължаваме промяната-Демократична България". От "няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и правителство с участието на ГЕРБ", остана само първото.

Днес видяхме кандидата на Бойко Борисов за министър-председател Мария Габриел редом до кандидата на ПП-ДБ за министър-председател Николай Денков, като двамата обявиха: има разбирателство за правителство с втория мандат, за срок от 18 месеца, като Денков ще е премиер за първата половина, а Габриел - за втората. Всичко това беше облечено с национално отговорно поведение, с конституиционната реформа, с Шенген, бюджета, еврозоната, дори с връщането на господстващата роля на машината в изборния процес.

За натиска на Иван Гешев срещу Бойко Борисов не стана и дума, а случайно или не - и двамата кандидат-премиери, и главният прокурор избраха 14 ч. за начален час на изявленията си. От това на Денков и Габриел разбрахме обаче още нещо - че докато Денков довори от името на широкото ръководство на "Промяната" като дало съгласие за тази ротация и за на практика съвместното управление с ГЕРБ, Габриел благодари на всички лидери в обединението, в т.ч. на тези на ДБ за взетото решение. От името на ПП-ДБ се появи и общо съобщение за взето решение. 

Какво обаче се случи в тези 48 часа (по-скоро от миналия понеделник насам, когато Гешев скъса демонстративно оставката си), така безоблачно ли текат процесите в новата коалиция ПП-ДБ, как се е взело решението за кабинет "Денков Габриел" в "Промяната" и имат ли в ДБ такова?

В "Промяната" против кабинет с Габриел

Както Клуб Z писа, още преди понеделнишката демонстрация на главния прокурор, у ръководството на ПП се бе родила идеята в замяна на подкрепа на ГЕРБ да бъде предложено Габриел да стане премиер или вицепремиер с втория мандат, като Асен Василев запази позицията на проектоминистър на финансите.

Последвалата закана на главния прокурор, че предстоят разкрития за Борисов обаче постави обединението в нова по-силна позиция за втория мандат. Цяла седмица различни представители на ПП-ДБ затвърждаваха вече взетите решения на отделните партии за некоалиране с ГЕРБ и за недопускане на нейни кадри в кабинета с твърдението, че сега Борисов няма да има друг избор освен да подкрепи правителство на малцинството без свои кадри. Паралелно с това от ГЕРБ редяха министерските "кутийки" заедно с ДПС и "Има такъв народ" преди насроченото за понеделник в 15 ч. връщане на първия мандат.

На другата писта хората на Борисов, които заедно с Движението саботираха в миналия парламент механизма за ефективно разследване на главния прокурор и за по-лесното му отстраняване с 13, а не със 17 гласа във ВСС, ударно подкрепяха миналата седмица същите тези изменения в НПК с настояването те да се случат максимално бързо (докато във ВСС тече процедура за отстраняването на Гешев).

На този фон отминалият уикенд бе белязан от интензивни преговори между лидерите на ПП и ДБ, но без този на ДСБ Атанас Атанасов. По информация на Клуб Z Борисов е настоявал не само за ротацията, но и за бързо взимане на решенията на ръководствата на партиите в новата коалиция и обявяване преди в понеделник Габриел да отиде на "Дондуков" 2 с пълна или празна папка и върху анонсираната от Гешев днес нова изява с "разкрития".

Така в неделя вече бе неофициално известно, че вариантът съвместно управление с двама премиери съвсем сериозно е на масата и националните органи ще решават. От ПП са се събрали късно вечерта на Национален съвет, на който този хибриден управленски вариант с ГЕРБ е бил отхвърлен неколкократно, научи Клуб Z. Съпредседателят на ПП Кирил Петков обаче лично се е намесил да убеждава несъгласните членове на НС един по един, като в последствие е поискал преглсуване, завършило в полза на кабинета "Денков-Габриел" с едва няколко гласа разлика. На практика НС на ПП се е разделил на две и то след дълго убеждаване, след като е бил единен в позицията си "против".

В дясната коалиция няма решения за подкрепа

Пак в неделя извън София се събра и Изпълнителният съвет на ДСБ. Партията от състава на ДБ прие резолюция, в която затвърждава решението за неподкрепа за мандата на ГЕРБ. Решение за подкрепа за кабинет с двама премиери, единият от които на ГЕРБ, ДСБ няма. От партията на Атанас Атанасов, както и преди това настояват за "експертна управленска формула с втория мандат". В анонсирания кабинет "Денков" има множество депутати от "Промяната", начело с политическия лидер Асен Василев.

От ДСБ споделиха пред Клуб Z, че не са имали представител по време на 48-часовите преговори, само са били уведомявани за хода им.

В "Да, България", чийто лидер Христо Иванов е участвал, са имали също заседание на Националния съвет снощи. На него е била препотвърдена номинацията на Денков за премиер с втория мандат, както и също старата позиция за експертен кабинет и за търсене на конституционно мнозинство за промяна в основния закон. Няма решение за подкрепа на кабинет "Денков-Габриел", но източници от партията посочват, че макар и да не харесват този вариант, ще подкрепят общо решение на парламентарната група на ПП-ДБ. Любопитен щрих обаче е, че на сайта на "Да, България" този следобед се появи новина със заглавието "ПП-ДБ потвърди позиция за правителство с втория мандат с поне 18 месеца хоризонт", която бързо бе свалена. Любопитна е и думата "поне".

"Зелено движение" също няма взето вчера решение.

Орган за амнистия

Така излиза, че анонсът на Денков и Габриел от днес е на практика решение, взето само от колективния орган "Промяната" и то на косъм - след като първоначално е било отхвърлено, както и че не е решение на обединението на този етап.

За да мине такъв кабинет са нужни и гласовете на 2/3 от парламентарната група (квалифицирано мнозинство). Засега не се очаква той да не мине, въпреки липсата на решения на националните органи на десните и въпреки броженията вътре в партиите. Със сигурност обаче ще има промяна в имената в проектокабинета "Денков", но Асен Василев по първоначална информация остава като министър на финансите.

"Кое налагаше това бързане днес? Иван Гешев. Борисов ни притисна и се хванахме на кукичката - да му направим една мини амнистия" - коментираха недоволни от днешния анонс депутати, препращайки към фразата на ген. Атанасов, че ПП и ДБ не са "орган за амнистия" на Бойко Борисов.

Други пък се ядосват, че ще трябва да обяснят на симптизантите си как за 48 часа са променили позицията си, защитавана от месец публично. 

За трети присъствието на Асен Василев в проектокабинета е дало основание на Борисов да настоява за своята политическа фигура, вместо да се върви към равноотдалечена формула.

Отделно, все още се търси подкрепата и на ДПС и ИТН - за "конституционно правителство" - за да изглежда това анонсирано днес от Денков и Габриел обединение по-приемливо като публична опаковка. Засега и Движението, и партията на Слави Трифонов изразват готовност за реформа в основния закон, а от ИТН и за подкрепа за експертен кабинет. От ПП-ДБ са категорични, че не се предвиждат "кутийки" за тях в кабинет.

Неясна обаче е ситуацията със зам.-министерските постове, както и с необновените регулаторни органи. И съответно кой какво ще поиска и евентуално получи.