Макар вторият мандат все още да не е връчен, ясно е, върви се към коалиционно управление във формат ГЕРБ-"Продължаваме промяната-Демократична България". То ще е със срок (първоначално) 18 месеца, като министър-председателите ще се ротират. В първата половина - излъченият от обединението акад. Николай Денков, във втората - излъчаната от партията на Бойко Борисов вече бивша еврокомисарка Мария Габриел. Предстои обаче още една ревизия (освен на заявката на ПП-ДБ, че никога няма да управлява с ГЕРБ) - тази на вече представения проектокабинет "Денков". Какви рокади в него се очакват и задават ли се още кадри на ГЕРБ в изпълнителната власт?

Според заявките на представителите на "Промяната" (защото тези на ДБ нямат публични изяви от обявяването в понеделник на кабинета "Денков-Габриел" насам), основата на която евентуалното правителство ще стъпи ще е на вече представения от ПП-ДБ проект на кабинет и ГЕРБ няма да предлага министри в него. Т.е. само ротационната премиерка Габриел. Тя обаче щяла да се запознае с вече познатите ни имена и ако имала аргументирани забележки, някои от министрите ще бъдат сменени, даде заявка съпредседателят на ПП Кирил Петков. Същото щяло да важи и ако някой титуляр не се справял с работата си.

"Началаният състав на кабинета се очаква да продължи за целите 18 месеца. Имаме уговорката, трябва да я има тази възможност, че ако има желание да бъдат сменени един или двама министри, то и двете партии трябва да се съгласят. Ако има някакви обективни факти, за нещо, което ние не сме догледали" - посочи пред бТВ Петков.

Същото заяви и Деков в понеделник, когато заедно с Габриел представиха "ротацията".

Ясно е, от първоначалният състав отпада предложената за титуляр на Министерство на външните работи бивша зам.-министърка Ирена Димитрова. Тази рокада е сигурна, защото в последствие бе решено докато Денков е начело на Министерския съвет, Габриел да е негов вицепремиер, но и външен министър. 

Пак според първоначалния състав вицепремиери не бяха предвидени. Сега на практика ще има двама на ротация, тъй като пък докато кандидатката на ГЕРБ е министър-председател за девет месеца, Денков ще бъде вице - засега неясно с какъв ресор. Очаква се Ирена Димитрова да изпълнява функциите на министър на МВнР за това време.

Почти сигурно е, че рокада ще има и в Министерство на труда и социалната политика. Както Клуб Z писа, излъченият от ПП-ДБ кандидат за министър Иван Кръстев предизвика много брожения, в т.ч. в десните среди, поради факта, че макар и вътрешна опозиция на лидера на БСП Корнелия Нинова, той е член на червената партия. И като такъв споделя всички виждания на социалистите за "мир" в Украйна.

Кръстев обаче е неизменен зам.-министър в МТСП, назначен в първия служебен кабинет на Румен Радев и се твърди, че като министър на финансите Асен Василев е работел добре с него, както и че е добър експерт в ресора. С това се обяснява и фактът, че той не бе сменен при редовния кабинет "Петков" от Нинова, която иначе "изчисти" всички БСП кадри, назначени преди това от президентските министри. Възможно било да запази поста си като заместник и при евентуален кабинет "Денков-Габриел", но както стана ясно - не и като министър. Кръстев бе и единственият персонално атакуван от Борисов титуляр, именно заради социалистическите си възгледи, които той афишира и в публичното пространство.

Брожения, най-вече в природозащитните среди, предизвиква номинацията на Юлиан Попов за министър на Министерството на околната среда и водите. Попов бе бивш ресорен министър в служебното правителство на президента (2012-2017), издигнат от ГЕРБ - Росен Плевнелиев. Недоволството тръгна още с номиинацията му от ПП-ДБ и се корени в ролята, която играеше покрай исканията за разширяване на плана за управление на Национален парк "Пирин". Става въпрос за проблемната от години концесия на "Юлен" в Банско и плановете за "втора кабинка".

Екозащитните организации настояват за ревизия на тази номинация, като МОСВ се оглави или от бившия съпредседател на "Зелено движение" Борислав Сандов, който бе вицепремиер и ресорен министър в кабинета "Петков", или от заместника му в този мандат - известният природозащитник и шеф на парк "Витоша" Тома Белев.

На атаки е подложен и проектоминистърът на ключовото Министерство на регионалното развитие и благоустройството - депутатът от ПП Андрей Цеков. Причината е в миналото му в "Главболгарстрой" - фирмата вечен изпълнител на държавни поръчки в мандатите на ГЕРБ, емблематична и с т.нар. подпорна стена - хотел при Алепу. Цеков бе зам.-министър на финансите в редовния кабинет и отговаряше за обществените поръчки, като в гилдията се слави като добър експерт.

По информация на Клуб Z, смяна се очаква да има по отношение на Министерство на туризма, където за титуляр бе поставена Гергана Кабаиванова, управител на фондация.

Очаква се смяна и в Министерство на икономиката, където за титуляр бе посочен Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. Под въопрос е и Министерство на земеделието, за където от ПП-ДБ издигнаха бившия шеф на агенцията по храните Христо Даскалов.

Иначе засега е ясно, че като министри остават самият Асен Василев (министър на финансите), считаният за номинация на "Да, България" (ДБ) Андрей Янкулов за също ключовото МВР, Тодор Тагарев (за Министерство на отбраната), Даниел Лорер (ПП), за министър на иновациите, какъвто бе и в редовния кабинет и др.

А зам.-министрите?

При представянето на кабинета "Денков" лидерите на ПП и ДБ обещаваха, че няма да дават на ГЕРБ зам.-министерски места в замяна на парламентарна подкрепа. Петков бе попитан и сега, предвид новите реалности с ротацията с Габриел, още ли е в сила тази заявка. От неясният му отговор се разбра, че е в сила, но пък министрите (одобрявани от Габриел и поодлежащи на смяна, ако се реши, че не се справят) били тези, които ще подбират екипите си. Ето какво заяви:

"Всеки министър има правото да си избере своите зам.-министри, като всеки може да му предлага всякакви експерти. Не му се налага да се обяснява с политическите партии. Но ако някой изтъкне някакаъв страшен проблем, който е обективен..."

Заместниците може и да се избират от министрите, които според уговорката с ГЕРБ ще са на ПП-ДБ, но пък заместнициите се назначават от министър-председателя. Така че в този случай Габриел би имала влияние и върху този процес (освен, както стана ясно, при избора и на самите министри).

Кирил Петков няма отговор и за разпределението на областните управители, стана ясно още. Посочи само, че според него назначенията трябва да следват логиката на кабинета - т.е. да са хора, посочени от ПП-ДБ. Но решение нямало, не било говорено с ГЕРБ по този въпрос. Той обаче не е никак маловажен, защото губернаторите играят важна роля при организирането на изборите, а наесен ни предстоят местни избори.

Голямата въпросителна са контролните и регулаторни органи, като КЗК, КЕВР, БНБ, НЗОК и мн. др., чийто състав също трябва да бъде подменен. Засега твърдението е, че ще се прави общ "борд", който ще гледа професионални номинации. Което не означава, че ГЕРБ няма да поиска свои хора в тях.