ЕС вече не е зависим от руските изкопаеми горива, обяви днес говорителят на Европейската комисия Тим Макфий.

Той изнесе данни по повод една година от приемането на плана REPowerEU за зеления преход. Те са били представени вчера от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

За една година Европа преизпълни целите на плана, изтъкна Макфий.

• Вносът на руски въглища в ЕС спря.

• Руският газ бързо изчезва от европейския пазар.

Доставките на руски газ по тръбите, които съставляваха 45-50 на сто от вноса на ЕС преди войната в Украйна, са спаднали на близо 8 на сто през март т.г.

Това се дължи в голяма степен на надеждните доставчици, които през миналата година са увеличиха доставките със 70 милиарда кубика. Става дума преди всичко за САЩ и Норвегия.

В ЕС е спестена енергия благодарение както на колективните, така и на индивидуалните усилия на гражданите и бизнеса.

През зимата ЕК предложи на страните членки търсенето на газ да намалее с 15 на сто. А европейците достигнаха до намаляване с 18 на сто.

• Половината количество е спестено от домакинствата. Те са икономисали общо близо 50 милиарда кубика – една трета от годишния внос от Русия.

ЕС ускори и разгръщането на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ).

• През 2022 г. са инсталирани с 60 на сто повече източници на вятърна и слънчева енергия в сравнение с 2021 г., което е равносилно на замяна на 11 милиарда кубика руски газ.

Всичко това е направено с пари от „ЕС от следващо поколение“ – временния инструмент за възстановяване от пандемията.

Сега страните членки добавиха в националните си планове за възстановяване и устойчивост глава за REPowerEU. Това ще им позволи да финансират с близо 270 милиарда евро енергийния преход, който ще ги отърве от руските изкопаеми горива.

Европейските газови хранилища сега са пълни над 66 на сто от обема, което е рекорд за тази част от годината. Целта е е до 1 ноември те да бъдат пълни на 90 процента.