Григор Димитров се класира на полуфинал в турнира на клей от ATP 250 в Женева с награден фонд 563 хиляди евро. Той се наложи над Кристофър О'Конъл (Австралия) с 6:7(5), 7:5, 6:4 след 2:43 часа, след като губеше със сет и 1:4 гейма пасив във втория.

Това е първи полуфинал за Григор в града на езерото Леман и втори за годината, по-рано той стигна до тази фаза в Ротердам. Следващият съперник е американецът Тейлър Фриц.

Димитров имаше отличен шанс да вземе пробив аванс в четвъртия гейм, когато поведе с 40:0 на сервис на съперника, но О'Конъл спечели пет поредни разигравания и се измъкна от трудната ситуация.

Впоследствие се стигна до тайбрек, в който съперникът сервираше за сета при 6:4 точки, Димитров успя да върне мини-пробива с прецизен форхенд по правата, но веднага след това допусна грешка и прати топката в мрежата, с което австралиецът взе първата част.

О'Конъл, който е 85-и в световната ранглиста, продължи добре и дръпна с 3:0 и 4:1 във втория сет, но Димитров успя да изравни за 4:4, след което реализира още един пробив за 6:5. Не след дълго бившият №3 изравни резултата на собствено подаване.

Димитров реализира брейк на старта на решаващата трета част, а при 1:2 австралиецът взе кратък медицински таймаут заради пришка на пръст на дясното ходило. След подновяването на играта О'Конъл върна пробива, а при 3:2 беше близо до втори пореден брейк след аванс от 40:15, но хасковлията се спаси.

Веднага след това Димитров реализира пробив за 4:3. При 5:3 българинът пропусна мачбол на сервис на съперника, но след това без проблеми затвори мача.  

С успеха първата ни ракета заработи 29 355 евро и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 33-то място.

Димитров ще се изправи утре срещу втория в схемата Тейлър Фриц (САЩ), който елиминира без особени проблеми Иля Ивашка (Беларус) с 6:1, 6:2.  

Турнирът в Женева е последна проверка преди започващото в неделя Открито първенство на Франция. Григор ще играе в първия кръг в Париж срещу тенисист от квалификациите.