Политици от различни партии коментираха скандала с изнесените записи от Радостин Василев, наричан Руди Гела, станал известен като "Рудигейт".

"За ДБ и за "Промяната" Руди Гела беше cool, когато записваше нерегламентирано Таня Дончева и всеки друг, влизащ в Министерство на младежта и спорта... От две години повтарям, че този човек не трябва да се докосва до никаква форма на управление-нито обществена, нито частна! Защото е "безпрекословно луд" и опасен...

Въпреки това сега Кирил Петков получава моята подкрепа срещу Радостин Василев, защото да записваш някого без неговото знание е подло и гнусно. И е незаконно!"

Това написа депутатът от ГЕРБ Красен Кралев във фейсбук, още докато течеше пресконференцията на Радостин Василев, който излезе със запис от последния Национален съвет на вече бившата си партия "Продължаме промяната" за решението за общо правителство с ГЕРБ. 

Василев наследи Кралев като редовен спортен министър. Двамата водиха словесни компроматни битки, обвинявайки се един друг за корупция и нанесени щети на спорта. Отделно, варненският бизнесмен бе сред най-отявлените врагове на ПП, конкретно на Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков и т.н., наричайки първите двама "харвардски ментета".

Вижте цялата позиция на Красен Кралев:

"Аз нали ви казах"

Ще започна с думите, които Слави Трифонов не обича да казва, а те са "Аз нали ви казах". Това коментира от парламентарната трибуна председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в декларация.

"Слушахме думите на един достоен човек, според Кирил Петков, и той пусна запис, в който обаче говореха Кирил Петков и Асен Василев и дадоха нагледна демонстрация какво е "дълбоката държава". Службите в страната се съгласуват и одобряват от чужди посолства, това е национално предателство и за тези, които го правят, има член 103 в Наказателния кодекс, от 10 до 15 години е наказанието.

Чухме как г-н Иванов като добър юрист предлага гениално решение да пази имунитета на Бойко Борисов. Чухме как Кирил Петков заявява, че техният електорат е между седем и 10 процента, но понеже са направили ала-бала имат този резултат. Това е фалшификация на изборите, а тези с ала-балата трябва да напуснат залата и да не се връщат никога", заяви Йорданов.

Той посочи, че са чули и как трябва да влезем в еврозоната, заобикаляйки правилата, а това го договаря Кирил Петков с висши европейски чиновници -  с Урсула фон дер Лайен.

"Наблюдавахме това, което хората знаят, че в България има политическа отврат и гнусотия, но това, което наблюдавахме, е, че тази политическа отврат и гнусотия си има име - "Продължаваме промяната" се казва", заяви още Тошко Йорданов.

Според него "Кирил Петков и производните им недоразумения" никога не трябва да имат власт, защото държавата е по-важна.

БСП: Кулминация на паралелната държава

От записите става дума за отказ от национален суверенитет, за кулминация на паралелната държава и задкулисието, овладяло България години наред, става въпрос за скрити договорки на коалицията на имунитетите, заяви председателят на ПГ на "БСП за България" и лидер на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

"Какво се случва от тези записи - първо абсолютен международен скандал. Вие, евроатлантиците съсипахте евроатлантическите хубави идеи. За какво още става въпрос – за отказ от национален суверенитет и предаване на едни от най-важните постове в държавата на чужди интереси", посочи Нинова.

И допълни:

"Шокирана съм, ако Христо Иванов е казал, да измисли комисия, която шест месеца ще тупа топката, за да може през това време да се направи конституционна реформа, която да махне Гешев и през тези шест месеца ще тупа топката, защото ще бъде поискан имунитетът на Борисов и цитирам "само ние можем да го изперем".

Нинова припомни промяната, енергията на площадите, надеждите на хиляди хора.

"Днес от носители на тази енергия за промяна, станахте пералня за Борисов, само вие сте можели да го изперете, и миялна на мръсните ръце, които, ще цитирам тук Гешев, ще пипат Конституцията.

Ако има истинска народна воля, а не пипате в машините и флашките, вие си го признавате, колеги, ще бъдете между седем и 10 процента. Права ли беше "БСП за България", когато искаше тази манипулация да бъде прекратена", каза още Нинова.