"Представяте ли си европейска формула да се превръща в скандал."

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира замесването на името му в записите на Радостин Василев. В тях лидерите на "Продължаваме промяната" разказват на вътрешнопартийно събрание как Иванов предлага модел по отношение на исканите имунитети, при който в парламента се сформира комисия, която да разглежда основателни ли са такива искания от страна на главния прокурор. А коментарът на Василев - че така ще се пази имуниитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Към момента главният прокурор не е искал имунитета на Борисов, само на депутата му Делян Добрев (за прекратено миналата година производство). Поискан е и този на Василев, който преди седмици, преди скандала с Гешев, той сам даде.

И сега НС сформира такива комисии, но решението, ако депутат не е дал сам имунитета си, се гледа в зала след пет дни от постъпването на искането. В случая става въпрос за по-дълго заседаваща комисия.

"Имаме ситуация, в която прокуратурата открито заявява през устата на главния прокурор, че ще атакува парламента поради факта, че парламентът се опитва да ограничи безконтролността на главния прокурор. Затова съществуват имунитетите - да бранят народните представители по повод на упражняването на техните правомощия. 

Ние сме обсъждали практиката на Европейския парламент за много по-внимателно разглеждане на исканията за сваляне на имунитети, така че да има възможност да се направи преценка кога. Става дума за това кога е упражняване на правомощията на прокуратурата спрямо политическа конюктура, атаки, доста рекитьорски, и кога става дума за обосновани искания. Този модел е моделът на Европейския парламент и абсолютно не виждам от какво да се притесняваме, за това, че сме обсъждали европейската практика.

Такава беше приложена към евродепутата Елена Йончева и не за шест месеца, а за два месеца", посочи Иванов пред журналисти в парламента.

Факт, Иван Гешев започна да иска имунитети насред разглеждането на измененията в НПК и ЗСВ, с които се въвежда ефективен механизъм за разследването на главния прокурор и по-лесното му отстраняване от ВСС.

Кирил Петков вече лансира идеята за специална комисия за всеки поискан имунитет в публичното пространство, но призова депутатите сами да си ги дават при поискване.