"Защо президентът продължава да бави връчването на втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция?"

Това попита днес съпредседателят на ПП Кирил Петков в спешен брифинг след пресконференцията на Радостин Василев, на която бяха пуснати откъси от запис на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

Петков отрече да е имало заявка, че ще се съгласува назначенията на шефове на службите с чужди посолства, а при крайните назначения ще бъдат информирани партньорските служби.

"Никой не може да повлияе на нашето силно желание да реформираме службите и да направим редовно правителство."

"Националната сигурност е българска отговорност и част българския суверенитет. Никоя друга държава не може да ни влияе какъв избор ще направим при бъдещите реформи. Всеки кандидат за назначенията в службите ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група, да не е бил агент на вражеска държава и Държавна сигурност", каза той.

И още: "Няма да се откажа, докато не направим страната ни едно по-добро място за живот".

Той повтори и тезата си от късно снощи, че възможността да се сформира правителство между първите две сили в парламента води до атаки от проруски сили.

„Случи се това, за което предупредихме вчера. Възможността да се сформира правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атаката. Имаме координация на проруските сили в България – „Възраждане“ и БСП", каза той.

Петков продължи с намекването за връзки на Радостин Василев с държавния глава. Депутатът при пускането на записите днес обяви, че получил обаждане от ДАНС, като му било съобщено, че има заплаха за живота му, но не разбрал подробностите. Поради тази причина му била назначена охрана.

"Шефът на ДАНС е осигурил охрана на редовен депутат снощи от 22 часа. ДАНС охранява само стратегически обекти. Стана ли Радостин Василев стратегически обект за ДАНС?  Президентът знае ли за среднощните разговори?“

"Нищо не сме обещавали на Радостин Василев. Това от което се притеснявам е какъв е бил разговорът му с шефа на ДАНС в 10 часа през нощта", каза той.

Петков повтори, че вече представената формула за правителство с втория мандат остава единствено работната. Но в момента акад. Николай Денков водел разговори за персоналния състав на правителството, като съпредседателят на ПП даде да се разбере, че ще има промени.

„Първоначалният състав на кабинета е базата. Имаше потенциални министри, които първо отказаха. Някои от тях казаха, че този път са готови да участват. Има и такива, които се отказват по лични причини“, уточни той.

Той даде и малко подробности как според него е протекъл Националният съвет, на който се прие формулата за ротация на премиерите при правителство с втория мандат.

„В това заседание на първото гласуване имахме резултат 24 „против“, 21 „за“ и 6 „въздържали“ се. Моята реакция сутринта беше, че това е важно решение и никой няма право да е въздържал се. Крайният резултат беше 27 „за“ на 22 „против“. Радостин Василев участваше в заседанието, тъй като е част от парламентарната група“, коментира Петков.

По думите му той получил информация, че "е имало записи и от стаята на групата в НС, и от централата на партията ни".