Григор Димитров се класира на финал в турнир на ATP за първи път от февруари 2018 г. в Ротердам.

Първата ни ракета спечели страхотна битка, продължила близо 3 часа, с Тейлър Фриц (САЩ) на полуфинал на надпреварата от ATP 250 в Женева. Утре (събота) той ще спори за отличието с намиращия се в отлична форма Николас Джари (Чили), наложил се със 7:6(3), 6:3 над Александър Зверев.

Димитров се наложи с 3:6, 7:5, 7:6(2), като във втори пореден двубой в Швейцария трябваше да прави обрат. На моменти се отдалечаваше от успеха, в други изглеждаше близо, но най-положителното е, че не спря да се бори.

Българинът измъкна мач, в който никак не беше ефективен на собствен сервис, като допусна цели 10 двойни грешки (някои от тях в ключови моменти) и вкара едва 53 процента от първото си подаване.



 
И тази среща не започна добре за Димитров, който загуби първите четири гейма. Това се оказа решаващо и за изхода от първия сет, макар че Гришо успя да намали щетите, връщайки един от брейковете.

Във втората част деветият в световната ранглиста Фриц поведе с 4:2, но Димитров бързо стигна до 4:4, а впоследствие реализира и ключов пробив за 7:5, за да изравни сетовете.

Българинът продължи добрата си серия на четири поредни гейма и поведе с 2:0 в решаващата трета част. В третия обаче, вместо да затвърди, Гришо предложи много слаб гейм, в който допусна две двойни грешки. Така Фриц веднага върна изоставането и резултатът бързо стана 2:2.

Мачът продължи равностойно - кога по-лесно, кога с трудности, но и двамата си взеха геймовете, така се стигна до тайбрек. В него Димитров постигна серия от шест поредни точки след 2:2, за да триумфира още с първия мачбол на своя начален удар. 

"Получи се много луд мач. Прекарахме доста време на корта. Много съм доволен от моето представяне. Чувствам се прекрасно. Направих още една крачка напред. Дойдох тук с целта да стигна възможно най-далеч и се радвам, че съм на финал. Надявам да продължавам така", коментира бившият №3 в интервюто си на корта.

С победата хасковлията си осигури 49 940 евро и 150 точки за световната ранглиста, в която в момента заема 33-тото място, но си гарантира завръщане в топ 30 на 29-ото място от понеделник, когато вече ще е започнал "Ролан Гарос". Там Димитров ще започне срещу квалификанта Тимофей Скатов (Казахстан).

Димитров и Джари досега са се срещали само веднъж - на турнира в Барселона, отново на клей, като победата бе за чилиеца в три сета. Тази е силната му настилка.