Бойко Борисов не може да бъде реабилитиран - нито в очите на българските граждани, нито в очите на други граждани, които се интересуват от ставащото в България.

Това заяви евродепутатът от "Демократича България" Радан Кънев пред БНТ. Така той коментира твърденията, че "Продължаваме промяната - Демократична България" реабилитира Борисов, като правят общо управление с него.

"В мандата на ГЕРБ предложеният премиер не беше Борисов, а Мария Габриел. Правителството не включва в себе си реабилитацията на г-н Борисов", изтъкна Кънев.

Според него няма нищо лошо в това ЕС да помага на своята гранична държава-членка, която е много уязвима на руска пропаганда, с разбита правова държава и медийна среда, да не влезе в шести поредни избори.

"В ЕП, когато се поиска имунитет, се създава комисия. Събират се данни, дали не става дума за "бухалки". Борисов трябва просто да си даде имунитета, ако му го поискат", каза още Кънев по повод твърдението на Радостин Василев, че ПП-ДБ търси начин да опази имунитета на Борисов.

Той коментира и записите, изнесени от Василев.

"Това, което става, е доста по-важно от записи, обвинения. Самата персона - неговото присъствие в нашия лагер си остана за мен необяснимо. Това е концентрирана политическа атака срещу взможността да се състави кабинет с втория мандат, да няма правителство, служебен кабинет, август-септември нови избори. Това не е криза, а разпад на държавността и институциите. В сегашната външнополитическа обстановка е заплаха за националната сигурност", каза Кънев.

И припомни за войната на Русия в Украйна, политическто напрежение покрай изборите в Турция, напрежението между Сърбия и Косово.

"Отвратителен навик е да се правят и публикуват записи от вътрешни заседания. Какви са целите на едно ново управление, на тази безкрайно трудна управленска формула? Защо се прави това усилие?

Защо сме готови да понесем тежки политически щети и криминални по същността си атаки? Смисълът на управлението - държавността в своята в същност, има за цел да обезпечи националната сигурност, на нацията, на обществото. Естествено, че първа задача трябва да бъде реформа на системата за национална сигурност, тя е видимо пробита.

Ако няма такава реформа аз не бих подкрепил това правителство", заяви Кънев.

По повод намесата на чужди посолства в назначенията на българските служби той припомни, че България е член на ЕС, който е почти федерация.

"Всяка държава делегира част от суверинитета си на общите европейски институции. Ние искаме да влезем в Шенген. Шенгенското пространство е пространство на изключитлено тясна координация между специални служби", каза Кънев.

И допълни, че е публична тайна това, че има недоверие към българските служби, нежелание за споделянето на цялата информация, "съмнение, твърде основателно, че са тежко пробити от Русия, която е вражеска държава".

"Кой български гражданин не иска да получим подкрепа от европейските институции за Шенген? Да ни спират ли? Изключително тежки антиевропейски послания има в цялата атака. Това показва много ясно източника на атаката. Делегирането на суверинитет на ЕС е гаранция за нашата национална цигурност, Тази ченгесарска атака лесно може да бъде проследена директно до агресора в днешната война в Украйна". каза Кънев.

Той припомни, че "Демократична България" искала по-експертен кабинет с втория мандат.