Продължават политическите реакции след изнесения от Радостин Василев аудиозапис от заседание на "Продължаваме промяната", в което се обсъжда и накрая гласува за общ кабинет с ГЕРБ. Вчерашният ден до голяма степен бе белязан от компромата на адвоката.

"След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа е: "вратата е ей там", пише Десислава Атанасова, председателка на парламентарната група на спечелилата последните избори партия, във Фейсбук.

В типичен остър към опонентите стил се изказва и Делян Добрев:

4:30 часа измами, далавери, преврати, предателства, ориенталска култура...

Питат ме:

- Да не им се размине?

- Няма!

По-умерен по време на гостуване в бТВ бе шефът на парламента Росен Желязков.

"Важното в момента е да се взимат трезви решения. Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се събере днес да направи анализ на ситуацията от гледна точка на мандата", заяви той в предаването "Тази събота".

Желязков уточни, че не е слушал целия запис, а е чел заглавията в медиите, свързани с него. Риторичен въпрос е дали с изваждането на този запис в този момент не се минира процесът по съставяне на правителството с втория мандат, каза председателят на НС.

Той отказа да коментира поста във Фейсбук на Атанасова.

„Ние трябва да съумеем в момента да върнем доверието в процеса, а доверието в процеса може да се върна само, ако съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран, а не кабинет с политически задачи, които още на първите седмици и месеци ще взривят доверието. И тогава ще се сочи някой за виновен - в случая ще се сочи ГЕРБ за виновен, че е развалил кабинета“, коментира Желязков.

Той добави, че не е вярно, че номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел почти се е разплакала по време на разговорите с ПП-ДБ, както се чува да казва Кирил Петков в записа, разпространен от Василев.

Желязков напомни, че е участвал в тези разговори и каза:

"Който познава Мария, знае, че тя не е от момичетата, които плачат. Този разказ има белезите на една много неприятна презентация на жената в политиката като нещо ретроградно - видите ли в един момент няма кураж и си изпуска нервите. Тази интерпретация е вредна."