Държавността се руши по безпрецедентен начин, каза вицепрезидентът Илияна Йотова по повод изнесения запис вчера от депутата Радостин Василев запис на проведено онлайн заседание на „Продължаваме промяната" за подкрепа на управление с ГЕРБ.

„Какво означава да обсъждаш по този безпардонен начин президентската институция?! Какво означа да уволниш законно или незаконно с кървави подписи на министри отсега?! Жалко е, една седмица живяхме с този труден политически компромис за ротационно правителство. Оказа се, че това е само фасадата, зад която са се скрили истинските намерения", коментира Илияна Йотова, цитирана от БТА.

В записа, пуснат от Радостин Василев, се казва, че има договорка шефовете на службите в страната (Държавна агенция "Национална сигурност", Националната служба за охрана, МВР и др.) да бъдат сменени и "имената са синхронизирани с посолството".

Посочва се още, че са провеждани разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (имало е такъв разговор с Кирил Петков, потвърдиха от ЕК пред Клуб Z, бел. ред.) и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

В тези разговори е било обсъдено как България може да се присъедини към Шенген и "да заобиколи правилата за влизане в еврозоната". 

"Докато те не са отстранили Гешев като главен прокурор, не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът. С Борисов се изпира през този вариант - няма две мнения, защото изглежда като коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, тя не е била в България“, се чува още в записа.

От всичко това, което чух, в мен остава тягостното впечатление, че се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива - във вътрешнополитически план и във външен, заяви Йотова. По думите й по безпрецедентен начин са замесени имената на водещи европейски политици.

„Нищо добро не чака България. Познавам добре европейските нрави и подобен опит да бъдат дискредитирани тези институции, включително със заобикаляне на собствените ни европейски правила и закони, няма как да бъде неотбелязано“, смята Йотова.

„Аз бях, може би, от тази по-малка част от българските граждани, която наистина вярваше в това, което кандидатите за министър-председатели (Мария Габриел и Николай Денков, бел. ред.) говориха цяла седмица - че в действителност се мисли за стабилно правителство, което в кратки срокове да реши най-наболелите проблеми на хората“, каза още вицепрезидентът.

Според нея големият отсъстващ от чутото в записа са българските граждани. Там не се говори за бюджет, доходи, инфлация - там се говори за това как трябва да бъде завладяна страната, каза още вицепрезидентът. По думите й много внимателно трябва да бъдат анализирани посланията на Кирил Петков и Асен Василев.

Много стриктно президентът Румен Радев спазва конституционната процедура - кога и как ще даде мандата е изцяло в неговите правомощия. Задавам реторичния въпрос: кой се страхува от това, че мандатът не беше даден първите 24 часа, заяви Йотова по повод обвинения към държавния глава, че не връчва мандата на ПП-ДБ.

Според Конституцията президентът няма срок, в който трябва да връчи проучвателния мандат за съставяне на превителство на втората по численост парламентарна група в Народното събрание.

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в празничната програма за отбелязването на Деня на Африка пред Народния театър „Иван Вазов“ в София.