По указания на Върховната касационна прокуратура Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за "кюлчетата", каза за БТА главният прокурор Иван Гешев.

По-рано днес градският прокурор на София Илиана Кирилова заяви - отново пред БТА, че досъдебното производство за т.нар. "кюлчета" е прекратено на 10 май.

Става дума за разследването, което бе образувано по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. На изображенията се виждат банкноти и кюлчета.

Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи, коментираха от прокуратурата пред държавната телеграфна агенция. 

От държавното обвинение припомниха, че по делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали банкноти, с такива серийни номера съществуват.

Този случай показа, че митът за всевластния главен прокурор е политическа атака и не отговаря на правната регламентация в страната, посочи от своя страна Иван Гешев.

Разбрах за прекратяването на това досъдебно производство, за съжаление, от публикация, която ми беше изпратена тази сутрин. Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен.

В периода, когато е прекратено досъдебното  производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бяха в САЩ, посочи още Гешев. Той посочи, че застава зад всеки български прокурор, който стриктно спазва Конституцията и законите на страната.

Не съм запознат със случая и няма законово задължение да бъда запознат със случая, освен когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че случаят е взет на специален надзор от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура.

През цялото време е бил на специален надзор и това, което разбрах днес, след като прочетох публикацията, е, че има указания от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна проверка на постановлението за прекратяване, коментира Гешев.

По думите му прокуратурата има изградена законова рамка как се поддържат на контрол постановления за отказ от образуване и постановление за прекратяване, освен когато не подлежат на съдебен контрол. И този начин е т. нар. инстанционен контрол, т.е. всяка по-горна прокуратура може да провери законосъобразността и дали съответните действия от проверката и досъдебното производство са пълни, обясни Иван Гешев.

Той изключи каквото и да е нерегламентирано въздействие върху съответните наблюдаващи прокурори и каза, че има пълно доверие на всеки един български прокурор и магистрат. Той допълни, че е сигурен, че те се произнасят според доказателствата по делото и вътрешното си убеждение.

Това не изключва възможността да бъдат допуснати някакви грешки при осъществяване на т. нар. инстанционен контрол и служебен контрол, да се констатират някакви пропуски, каза още главният обвинител.

По повод гласуваните вчера текстове в Народното събрание, с които бяха направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, Гешев заяви, че това не е механизъм за контрол, а са “противоконституционни разпоредби”.

Това е ясно за всеки български юрист, а не само юрист, ами и студент по право в 1-ви курс. Целта на този закон е само и единствено отстраняване на главния прокурор, т.е. на Иван Гешев, то няма други, посочи той и бе категоричен, че ще сезира Конституционния съд в момента, в който бъде обнародван закона.