Замразяването на преговорите от страна ГЕРБ е умен ход, защото след форсмажорно събитие е добре да не се прави нищо, за да отминат емоциите. Ключовата дума е "замразяване", не "прекратяване", но не е ясно при какви условия преговорите ще бъдат подновени.

Това бяха първите реакции от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България" по повод изявлението на ГЕРБ, че замразява преговорите за правителство.

Горното коментира пред "Нова нюз" Милен Матеев, номиниран за министър на правосъдието в проектокабинета "Денков".

"Единственото само, което не разбрах, е при какви условия тези преговори ще бъдат подновени и какви всъщност са аргументите за това замразяване. Защото, всъщност, това, което чух беше много общо казано и нищо конкретно като аргументи", каза още Матеев.

Според него "съвсем нормално тази пресконференция беше насочена основно към симпатизантите на ГЕРБ".

На въпрос дали има възможност ПП-ДБ да излъчат Мария Габриел като човека, който ще получи втория мандат, той отговори, че това е нещо ново като предложение, но във всички случи то пак би минало през Национален съвет, за да бъде прието или отхвърлено.

Попитан дали записът от Националния съвет на ПП е автентичен, той отвърна:

"Да, мисля, че записът е автентичен. И хубавото е, че е предоставен целият, а не тези четири минути извадени реплики от контекста, които ни предложи на пресконференцията Радостин Василев".

Намирам много сериозна вина в президента, който бави мандата. Първият беше върнат още в понеделник и още тогава беше изразена готовност за връчване на втория, а вече седмица той не е връчен. Това коментира пред БНТ лидерът на "Зелено движение" и съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Владислав Панев.

"Силите, които не искат стабилност в България, които не искат ясна европейска ориентация, ще направят всичко възможно правителство да не бъде съставено. Ако не беше ролята на президента, още тази седмица щяхме да сме с редовно правителство", каза Панев.

Според него замразяването на преговорите от страна на ГЕРБ след изтеклия запис е много умно решение от страна на Мария Габриел.

"При борсовата търговия знаем, че първите 48 часа след форсмажорно събитие най-важно е нищо да не правиш, защото би било грешка и плод на емоция", коментира той.

От записа изглежда, че Националният съвет на ПП обсъжда как да спази предизборните си обещания към избирателите, как да ускори влизането на България в Шенген и еврозоната, смята Панев. Според него в записа няма изговорени лъжи.

"Става въпрос за разговор между над 50 човека. Става въпрос за спор, хора, които не са на еднакво мнение, това не е лидерска партия, където лидерът говори 15 минути, всички ръкопляскат и си тръгват", каза още Панев.

Според него "Продължаваме промяната - Демократична България" са категорични, че не трябва да се допускат министри на ГЕРБ в кабинета. Панев смята, че коалицията не би трябвало да се съгласява Мария Габриел да е първи премиер.

"Най вече, защото виждаме, че парламентът започна активна работа тази седмица. Функционирането на такъв парламент има смисъл, само ако той провежда активно реформи. Това може да стане само с премиер от ПП-ДБ, който ще си подаде оставката, ако парламентът спре да бъде толкова активен", обясни Панев.

Той изрази надежда всички да се отърсят от емоциите и когато се възобновят преговорите, да се ръководят от интересите на държавата.