ГЕРБ очаква "общо и единно решение" на партиите от обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" за състава на бъдещия кабинет, заяви в интервю пред БНР днес Деница Сачева, част от ръководството на партията.

"Вече сме в хипотезата на втория мандат и очакваме да чуем общото мнение на парламентарната група на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", а не само на отделни представители на ПП. Трябва да знаем като цяло какво мислят, защото досега "Демократична България" се е дистанцирала като мъдрец", заяви тя.

За нас е неприемливо да одобрим за министри хора, подбрани еднолично от ПП, няма логика целият кабинет да се определя от формация с 37 депутати, добави Сачева.

Коментарът й идва ден, след като ГЕРБ обявиха "замразяване" на преговорите за правителство с ПП-ДБ след записа от Националния съвет на ПП, в който според първата политическа сила са погазени принципите на демокрацията. Хората на Борисов обаче ясно показаха, че преговорите ще продължат.

"Нито се е говорило за това, че ще се правят мащабни чистки в държавната администрация, нито се е коментирало това, че няма значение как ще се упражнява властта - законно или незаконно. Служби, посолства - всичко това, което чухме, за нас беше потресаващо. Това бяха едни скандални факти, които бяха изнесени", отбеляза тя в ефира на БНР.

А думите й по адрес на ДБ са поради факта, че те обявиха само подкрепа за кабинет с втория мандат - но без да дават свои кандидатури за състава му. 

ГЕРБ искат експертно правителство, подчерта Сачева, като по-добър вариант за първи ротационен премиер според нея е Мария Габриел, защото е по-подготвена от Денков за предстоящите предизвикателства пред новото правителство.

"Трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат - Планът за възстановяване и устойчивост, Шенген, еврозона, по-плътна евроинтеграция на страната. Те трябва да бъдат изпълнени от хора, които имат нужните качества да го направят. Това са нашите условия. Ние даваме възможност на "Продължаваме промяната - Демократична България" да преосмислят позициите си към момента", обобщи Сачева.