Най-ниското ниво - Софийска районна прокуратура, е образувала досъдебно производство за престъплението принуда, упражнена спрямо народен представител от 49-ото Народно събрание. Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Става дума за "информация, разпространена в медиите., в която се съдържат данни за извършено престъпление" срещу "Р.В". - очевидно Радостин Василев.

"Прокурор при Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за това, че на 25.05.2023 г. в гр. София, Р.В. е бил принуден да извърши нещо против волята си, като за целта е употребено заплашване.

На 26.05.2023 г. Р.В. е дал сведения пред прокурор във връзка с образуваното досъдебно производство", 

Както и Клуб Z писа, веднага след изнесените прословути записи от вътрешно съвещание на ПП, поне две партии - "Възраждане" и ВМРО подадоха сигнал в прокуратурата срещу участниците. Според тях има престъпления по глава Първа от НК - за държавна измяна, шпионаж, тероризъм и пр.

За да не останат съмнения, от районната прокуратура тази сутрин съобщават:

"В случай, че бъдат събрани доказателства за извършено престъпление срещу републиката или друго от лица с имунитет, досъдебното производство ще бъде изпратено по компетентност в Софийска градска прокуратура."

В съответни медии почти веднага се появиха информации, че Кирил Петков е бил призован за разпит в 11 ч. Само, че той не отишъл, защото е в чужбина.

Иначе самият Радостин Василев отпреди месец и нещо е в пълна степен "клиент" на прокуратурата, която на 20 април поиска имунитета му. И то заради заплаха на бившата депутатка - Христинка. Текстът от НК е абсолтно същият - за принуда.

Тогава искането за имунитета дойде час след сутрешна тв изява на Василев, в която той говори надълго за Иван Гешев, в т.ч. че в момента главният прокурор събирал компромати срещу "Промяната".