Оказа се, че мълниеносно от „Възраждане“ са подготвили сигнал да главния прокурор във връзка с изнесените от Радостин Василев записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната". Сигналът вече дори е подписан от цялата парламентарна група на Костадин Костадинов, съобщиха представители на партията в НС.

Те искат "да бъдат разследвани лицата, споменати в пресконференцията на Радостин Василев, да се установи автентичността на записа и тези лица да бъдат с повдигнати обвинения", съобщи на брифинг в Народното събрание Костадинов, цитиран от БТА.

Той дори направи правен анализ на крак - че имало "продължавано престъпление" и че в пуснатия от Радостин Василев запис има данни за извършено престъпление срещу републиката по глава Първа от Наказателния кодекс (там са описани шпионаж, държавна измяна, тероризъм, и пр.).

Костадинов съобщи още, че от „Възраждане“ пишат искане до председателя на НС Росен Желязков в парламента да бъдат извикани ръководителите на службите за сигурност, за да дадат информация. 

Според думите на Костадинов имало опити "в нашата страна да бъде извършен един евроатлантически Майдан, иначе казано преврат“ (не стана ясно кой какво ще "превратва", след като страната е член на ЕС и НАТО, б.р.).

"България е завладяна държава. Тя не е държава, тя е колония, което ние говорим от много време насам“, каза още Костадин Костадинов. 

„Максимално бързо да се задейства процедурата с мандатите“, призова още лидерът на „Възраждане“. 

ВМРО - почти по същото време!

Други от партиотичния спектър - ВМРО, не изостанаха и също внесоха сигнал до главния прокурор (например по времето на Лозан Панов като председател на ВКС, те бяха свръхактивни срещу него, б.р.).

Според тях "за пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони" (не става ясно защо само "Промяната", а не примерно и ГЕРБ-СДС, б.р.).

"Това е национално предателство! Нещо повече – това е престъпление по смисъла на българското законодателство. Припомняме чл. 103 от Наказателния кодекс на Република България: „Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години…“ (и сл. чл. на НК). Трябва да е ясно едно – за подобно национално предателство се носи отговорност. В това число наказателна! Рано или късно", пишат "войводите", прилагайки за удоство направо и по кой член от НК трябав да бъдат преследвани.

"Когато преди година обяснявахме, че правителството на Кирил Петков и Асен Василев е къща от карти, а те самите са сламени хора, които са поставени тук, за да изтъргуват интересите на България, бяхме игнорирани и осмивани...

... Когато двойните стандарти на Европейския съюз с всичките им механизми притиснаха същите тези „йесмени“ да продадат националния интерес и да премахнат ветото за членство РС Македония в Общността, отново бяхме критикувани."

Държавата е превърната в циркова арена за изява на клоуни.." пишат още от партията на Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, Александър Сиди и др.

Те цитират не просот наказанията по кои членове трябва да са, а и процедурата по НПК.

Ето и тяхната правна формулировка, обръщайки се към Иван Гешев:

"Считаме, че горното осъществява съставите на чл. 103 и 105 от НК и затова Ви призоваваме да образувате досъдебно производство, което да установи:

1. Да приемете звукозаписите от онлайн заседание на Националния съвет на ПП „Продължаваме промяната“, които да послужат като необходимия законен повод, съгласно чл. 208, т. 2 НПК, за започване на разследване от Ваша страна за наличие на престъпление извършено от посочените в записите български граждани Кирил Петков и Асен Василев, по чл. 103 и 105 от НК;

2. Да установите кое е цитираното в записите „посолство“, „посолства“?

3. Какво са договорили с това с „посолство“, „посолства“ цитираните две лица?