Софийската градска прокуратура се заема със сигнал за престъпления против Републиката - по Глава първа от НК. Това гласи кратко съобщение от държавното обвинение. 

Повод е записът, изнесен в петък от бившия вече депутат от ПП-ДБ Радостин Василев, а сигналоподателите са партии "Възраждане" и ВМРО.

Имена в съобщението не се споменават - такова е и изискването на закона. Но едва ли има изненади, след като "топката" бе вдигната от Радостин Василев и двете партии за Иван Гешев в посока - срещу Кирил Петков и Асен Василев.

Твърди се, че са нарушени два члена от НК - 103 и 105. И двата са от раздел "Предателство и шпионство" и гласят съответно:

- Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката... и 

- Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин... и т.н.

Проверката е възложена на ДАНС.

Сутринта Кирил Петков вече имаше призовка от прокуратурата за 11 ч. Това обаче е по друг сигнал, свързан с Радостин Василев, който бил "натискан" и заплашван.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата.

Днес, 29.05.2023 г., в Софийска градска прокуратура  (СГП) е получен от Върховна касационна прокуратура сигнал на народни представители от парламентарната група на ПП „Възраждане“ и от Българско национално движение „ВМРО“, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“. В сигнала се твърди, че на 26.05.2023 г. по време на пресконференция на народния представител Радостин Василев са изнесени данни за извършени престъпления против републиката, конкретно по чл. 103 и чл. 105 от НК.  

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.  

За резултатите обществеността ще бъде информирана.