"Мандатоносителят е на ход да търси и намери подкрепа". Това заяви кандидатката за (вице)премиер от ГЕРБ Мария Габриел в първи коментар след скандалното изявление на президента Румен Радев вчера при връчването на втория мандат на излъчения за министър-председател от "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков.

"Разговорите не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете", каза още Габриел.

"Разговор може да има, само ако бъдат преосмислени, форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално и държавата", каза Габриел.

И допълни, че разочарованието в обществото е огромно, както и недоверието в партньорите, а в администрацията има потресаващ страх.

"Ако истинската цел е да стабилизираме държавата, то всеки трябва да направи крачка назад и да предложим работещо решение, което носи стабилност", каза още Габриел.

"Имаме война между институциите. Ние направихме всички възможни и всички невъзможни компромиси. Не може с 15% от народните представители да получиш цялата власт. Не е европейско, не е демократичнао. Предложете друг формат", допълни зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и поясни, че има предвид броя на народните представители на "Продължаваме промяната".

Той допълни, че има липса на посока и цел.

"Приятелски съвет - сменете подхода, така няма как да стане. Ако искате, вземете пример от нас. Говорете с нас, говорете с другите партии. България трябва да има работещо правителство", каза още Дончев.

Това, за което от ГЕРБ настояват е кабинетът "Денков" да бъде ревизиран, като от него излязат ярките политически фигури, поставени там от "Промяната", начело със съпредседателя ѝ Асен Василев. Василев е предложен за министър на финансите. Сред предложените за министри има и редица депутати, пак от квотата на ПП.