Зад заплашителното писмо, което главният прокурор Иван Гешев показа, че е получил - с натиск да си подаде оставката до 10 ч на другия ден, стои Петьо Петров-Еврото.

Това обяви Любена Павлова-Петрова, бившата съпруга на Еврото, в интервю пред Антикорупционния фонд.

Става въпрос за писмото, което Гешев показа пред медии, в което се говори за Мечо Пух, за това, че е "сам на върха на гола скала", че "всяка приказка си има своя край" и пр.

"Това са изрази, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден. В това писмо аз съзирам него", категорична е Павлова. "Няма вариант да е писано от друг човек - от 8 години живея с него и записвам всичко, което той казва."

Павлова казва, че понеже Еврото не може едновременно да го измисли и да го напише - тя е била "наистина стенограф".

"В последните дни това, което се случва с главния прокурор също ме потресе - тази наглост, тази дързост и безочие“, казва бившата съпруга в интервюто пред Николай Стайков и Андрей Янкулов от АКФ.

"По този начин ти да вдигнеш ръка и да налетиш на главен прокурор – това говори или за много сериозен ментален срив, или за това, че някой стои зад теб – много сериозен“.

(Клуб Z припомня, че в записа, който Гешев разпространи от разговор с члена на ВСС Йордан Стоев, самият той се питаше кой може да го е заплашвал и че такива "простотии" не били нужни. Най-вече Гешев опитваше да изкопчи от Стоев дали автор на заплахата е кръгът около Бойко Борисов, б.р.)

Жената казва още, че в момента е бременна от новия си приятел. Ужасила се от реакцията на Петров, когато научил за това.

"Доскоро си мислех, че просто се е отдал на пороци и всички са вдигнали ръце от него. Че няма влияние - казва тя по адрес на бившия следовател. - И си мислех, че правото е на моя страна и по съдебен път ще мога да си върна детето... Но последните случки ме разубеждават."

"Мисля, че предстоят много страшни неща, ако планът, който е задействан, бъде изпълнен докрай."

Плана тя вижда така:

"Вероятно Сарафов ще остане главен прокурор до избора на следващ – и тогава ще е страшно."

Освен това тя описа съдебната система и това, което Петьо Петров прави:

"Тържище на бъдеще."

"Всъщност невинаги е ставало въпрос за пари - някой иска някой да бъде ударен", описва тя "клиентите", които са търсели бившия ѝ съпруг в ресторант "Осемте джуджета". 

И ти обещава, че ще свършиш еди какво си - невинаги са оставяли пари."

Съответно, и на магистратите невинаги са давани пари, а са обещавани неща - че няма да излезе нещо за тях, за семейството им, казва тя. Пояснява, че Петров има архив и някои ги държи с компромати.

Силата на Еврото тя си обяснява с това, че е бил 20 години магистрат и е създал много връзки и контакти - "кои на приятелска основа, кои на основа компромати, кои на финансова основа". 

На въпрос – какви са сумите, които е наблюдавала да се раздават като подкупи в съдебната система, тя отговаря – че не са били „като за кафе и цигари“.

"И не само суми са се раздавали – понякога апартаменти, коли са се раздавали – кой от каквото е имал нужда. Нали – те все са бедни и все нямат!

Някои минаваха и само с обещание за кариерно израстване."

А на въпрос – идвала ли е сегашната градска прокурорка в ресторант "Осемте джуджета", Павлова отговаря:

"Много прокурори идваха.“

На въпрос – кои са влиятелните приятели на Петров, тя посочва първо Борислав Сарафов.

"Гешев не е идвал в ресторанта", настоява Павлова.

Затова пък идванията на Борислав Сарафов описва като „редовни“.

"Не е идвал заради хубавата храна. Идваше по работа."

Сред другите най-редовни посетители в „Осемте джуджета“ тя посочва Емилия Русинова (бившата вече градска прокурорка на София, на която се падаха някои от най-значимите и интересни дела на прократурата, например срещу Огнян Донев, б.р.). Тя, както и Сарафов, идвала поне 2-3 пъти седмично - и то не за да си "разказват вицове и да обсъждат новите промоции в "Лидл".

"Петьо Петров – както се оказа, не е най-приятният човк на света. И малко хора идваха чисто по приятелска линия – за да си говорят за музика с него и за книги."

Личният елемент

Павлова заявява, че част от причините да говори пред АКФ са, че е ужасена, била е заплашена и че след развода бившият следовател публикавал видеа – "част от техния личен живот"

Двамата имат син на 6 г. и тя твърди, че не го е виждала от година и 9 месеца.

Павлова твърди, че са се случили „много ужасни неща в тази държава“ и в много от тях вижда почерка на бившия си съпруг.

А сега не може да си намери дори адвокат:

„Просто хората знаят колко е мръсен и че не е добре с главата. И не искат да влизат в това.“

Въпреки че двамата са разведени от март м. г. със споразумение, Петров е решил, "че е недосегаем и може всичко", казва тя по отношение на Еврото.

Тя дори не знаела къде живеел в момента, но опитите ѝ да си вземе детето се проваляли.

Младата жена спомена и прожекциите на прокуратурата, която през март разкри "заговор" за сваляне на Иван Гешев, ръководен от покойния вече Къро, Цветан Василев, а също и от хората от Nexo, Бобока и пр.

(Там държавното обвинение първо пусна записи, които били намерени в двама кримипроявени - единият от тях бе с прякор Тони Парфюма, който бе обявен за издирване, но бе замесен и с политика "Кокорчо", б.р.).

Павлова нарече ареста на въпросния Тони Иванов "типично в стила и чисто почеркът на Петров".:

"Почна се с него... Там се опитаха и политически да го извъртят, понеже той е симпатизант на ПП и ДБ.“

Малко биография

Павлова има активна роля в отминалите години - първо като лидер на т. нар. организация "План Б". Тя се появи изневиделица в годините, когато Христо Ивнов бе правосъден министър, а после - Лозан Панов председател на ВКС.

Организацията ги громеше безпощадно, подаваше сигнали срещу Панов до Висшия съдебен съвет, като същевременно с това поднасяше подаръци на Сотир Цацаров, твърдейки, че той е жертва.

бТВ навремето излъчи репортаж, в който Миролюба Бенатова показваше "протестиращи" срещу Христо Иванов, от които нито един - освен Любена, не можа да каже името на човека, срещу когото протестира.