Кристиян Христов, смятан за свързан с Петьо Петров-Еврото, беше задържан от служители на ГДБОП малко преди началото на извънредната пресконференция, която обяви по-рано днес, че ще даде от 14 часа в БТА. Темата ѝ беше „Осемте джуджета“ отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система“.

Минути по-рано обаче, пред сградата на агенцията, служители на ГДБОП наредиха на Кристиян Христов да се качи в кола на главната дирекция, която го отведе. Задържането е по прокурорско искане, казаха от МВР. 

„Има постановление на районната прокутратура, което е изпълнено в случая. Призовавам МВР да не бъде замесвано във войните нито между различни институции и техни представители, нито пък вътре в отделните институции“, обясни по-късно вътрешният министър Иван Демерджиев.

Христов не оказа съпротива, макар и няколко минути да е настоявал първо да даде преконференцията и след това да бъде отведен от полицаите. Служителите на МВР не се съгласиха и заявиха че трябва да тръгне с тях сега "за разговор" и едва след това ще може да даде пресконференция, предаде БТА.

Формалният собственик на дружествата "Изамет" Кристиян Христов е замесен в скандала, станал известен като "Осемте джуджета". Работил е за Любена и Петьо Петрови и е запознат с порочните практики за овладяване на прокуратурата и други държавни структури, пише в анонса на пресконференцията, която Христов трябваше да даде. 

Впоследствие стана ясно, че прокуратурата е постановила Христов да бъде арестуван по разследването, заради което в понеделник вечерта имаше акция в известен столичен ресторант, а Петров (бивш шеф на Столичното следствие) и Размиг Чакърян-Ами бяха обявени за издирване. 

По-рано днес Любена Павлова, бивша съпруга на Петьо Петров, каза в първата част на интервю за Антикорупционния фонд, че е разпознала почерка на Еврото в писмото заплаха срещу главния прокурор Иван Гешев. Тя говори и за скандални практики в съдебната система.

Преди да бъде задържан Христов все пак е успял да каже част от това, което е искал да изнесе на извънредно обявената си пресконференция, пред бТВ.

Пред телевизията той казва, че се страхува за живота си. По думите му познавал бившата съпруга на Петров - Любена, откакто бил вербуван да участва в „платени контрапротести”.

„Няколко протеста, в които съм участвал, включително и протеста пред ВСС за агнешките главички, това са протести в които съм участвал, организирани от Любена Петрова срещу заплащане. Парите, за които аз участвах за протестите бяха по около 100-150 лв. за протест”, твърди той.

Заработил с жената на Петров първо от лекомислие, а после под заплахи. Изпълнявал различни задачи, според него - по принуда.

„Да снимам най-различни хора разни хора по заведения - магистрати, служители на МВР и политици, снимам ги в срещи, в които не би трябвало да са", уточнява той.

Пак по негови твърдения Любена започнала често да се вижда с едно лице - "на по-късен етап разбрах кой е, едно лице, което стана известно - Иван Гешев“.

Мъжът разказва още, че организирал побой над младеж и палеж на цех близо до София отново по чужди нареждания.

„Кристиян Христов е незначителен човек, който беше и продължава да е момче за всичко на Петьо Петров. Той лъже. Аз бях жена на Петров, но не аз движех делата му, и няма как да съм го заплашвала Христов да извърши това, за което твърди“, реагира бившата жена на Петър Петров – Еврото, потърсена за коментар от бТВ.