Изненадващите слаби икономически данни на Китай за последното тримесечие и напрежението преди очакваното днес гласуване на вдигането на тавана на американския дълг изпратиха цените на петрола на едномесечно дъно. Към обяд българско време цената се срина с около 3% и един барел се търгуваше за около 71 долара. 

Американският суров петрол WTI традиционно се движи с още по-ниска цена и се продаваше за около 67 долара за барел. Това е най-ниската цена на американското течно злато от 4 май, когато имаше срив от почти 5%. 

Припомняме, че през юли на миналата година един барел се търгуваше на нива от около 120 долара и се доближаваше застрашително към най-високата точка, която е достигал в историята. През 2008 г.  петролът от кошницата на ОПЕК се търгуваше на ниво от малко над 140 долара за барел. 

Сега новите данни от Китай показаха, че промишлена активност в Поднебесната империя се свива с резки темпове и това създава притеснения на пазарите, че очакваното бързо възстановяване след затварянето заради пандемията не върви с очакваните темпове. 

В същото време американският долар продължава своя възходящ тренд и така оскъпява петрола за всички вносители, които плащат в тази валута. 

Според редица анализатори, този тренд ще се задълбочи, имайки предвид, че западният свят влиза в рецесия и търсенето ще стагнира. От друга страна Русия премества потоците към Азия, но продава много евтино и над обещаните количества, което означава допълнително поевтиняване. 

Генерално цената на петрола се е сринала с над 15% от началото на тази година. 

Междувременно пазарите остават притеснени преди окончателното приемане на сделката за американския дълг, защото ако нещо се обърка, дефолтът на САЩ е твърде близо - 5 юни. При най-лошия сценарий пристига финансов Армагедон. Той обаче почти сигурно няма да бъде допуснат, макар американските политици да правят всичко възможно да късат нервите на инвеститорите до последния момент.