На 30 май около 05:30 сутринта безпилотен летателен апарат влетя в дом № 98 на улица "Профсоюзная" в Москва. По някаква щастлива случайност експлозия не стана: БПЛА проби прозореца на един от апартаментите, загуби крилото си и остана да лежи на пода, пише в репортаж за атаката забраненият в Русия опозиционен вестник "Новая газета".

Половин час по-късно на мястото започнаха да пристигат полицаи, парамедици и пожарникари. Евакуирани са три входа.

Повечето жители признават, че не са чули абсолютно нищо - звукът на дрона не ги е събудил. Събудили се, едва когато полицаите започнали да звънят по вратите, призовавайки всички да излязат с вещите си.

Сградата е отцепена, близо до нея дежурят дузина и половина полицейски коли, коли на Следствения комитет и Националната гвардия, три екипа линейки, служители на Министерството на извънредните ситуации.

„Живея в същия вход, на 14-ия етаж, два етажа под апартамента, в който влетя дронът“, казва жена със синьо яке, която се представя за Евгения.

"Сутринта чух бръмчене - както се оказа, БЛА. И го чух да удря. Погледнах през прозореца, нищо. Тишина. Върнах се да спя. И в 6 часа, когато будилникът звънна, отидох до прозореца - в двора вече имаше пожарникари и всичко беше отцепено. В 6:30 полицай се обади в апартамента и каза да се евакуираме".

За обитателите на блока е изграден пункт за временно настаняване в сградата на най-близкото училище. Но Евгения, както много други, не отишла там: казва, че не е сигурна, че кучетата са разрешени. Два силни млади булдога се разхождат на каишка до нея.

"В това отношение, благодаря, разбира се. Всичко беше организирано бързо, дори три пъти се приближиха до мен и ми предложиха да отида там. Има чай, вода, можете да отидете до тоалетната". 

Евгения казва, че много й се иска да вярва, че случилото се „не е свързано със СBO (специалната военна операция в Украйна - б.р.), че е просто нечия глупава шега. Изобщо не иска да говори на украинска тема. Казва, че се страхува се за децата си и като цяло животът сега е страшен.

Много хора отказват да говорят. Някои, като се приближиш до тях, първо искат да си покажете документите, а после пак мълчат.

„Знаете ли, сега като цяло не е ясно какво може и какво не може да се каже. Затова по-добре да действаме според лозунга: "Не говори!", казват две дами в съседен блок.

"Младежо, какво искаш?", вика внезапно тридесетгодишен мъж, седнал на пейка срещу полицейския кордон. Самият Андрей (не е истинското му име) е разработчик на безпилотни летателни апарати.

"Видях останките от този дрон и мога да кажа, че това е по-малка модификация на "Чесна" (леки американски едномоторни витлови самолети- б.р.). Военна разработка, а не цивилен БПЛА, модифициран да носи снаряди. Такива БПЛА са способни да покриват разстояние до 300 километра. Нашият блок обаче не беше целта. Това е разбираемо, защото преди да влезе в блока, БПЛА вече не издаваше шум. Тоест, доколкото разбрах, двигателят му беше изключен с помощта на електронен сигнал, след което той започна да планира - а те могат да планират на разстояние до 600 метра и в резултат на това той долетя до нас на 16-я етаж. Съдейки по останките, в апартамента са попаднали само двигателят с вътрешно горене и едното крило. Фугасен снаряд е паднал на улицата. „Полезният товар“ на такъв БЛА е 3-4 килограма".

Андрей отбелязва, че двигателите на дронове, като този, който падна върху сградата на "Профсоюзная", отделят малко топлина по време на движение, така че е трудно да се открие от топлинната следа.

"Мога да кажа, че Украйна първоначално заложи на такива дронове и отлично настрои тяхното производство. Ние досега... Ще ни отнеме шест месеца, за да наваксаме. Но се опитваме".

Желанието да се "навакса" обаче не се подкрепя от всички обитатели на дома. Много от тези, които се съгласяват да говорят, искат въоръженият конфликт да приключи възможно най-скоро.

„Да се живее сега, разбирате ли, стана страшно. Оказа се, че дрон може да влети в кухнята ти - разказва жена на около шестдесет години. - Не, не искам да говоря за спецоперацията, но предпочитам всичко да приключи. Живяхме в мир. Как да спя сега?"

„Разбира се, разбрах, че не всичко върви по начина, по който първоначално планирахме. Но аз го подкрепях, винаги съм гласувала за Путин“, подхваща нейна съседка. "Сега, честно казано, вече не съм сигурна..."

"А сега какво да се прави?", питам я аз.

"Не знам. И кой сега знае какво да прави?"

Само един човек в отговор на въпроса какво да се прави след атаката срещу Москва каза, че "необходимо е да се унищожи Киев". И само един млад мъж, напротив, каза: „Трябва да свършим всичко и да седнем да преговаряме“.