Ситуацията в Запорожката АЕЦ се влошава.

Това съобщиха пред "Скай Нюз" двама техници от атомната електроцентрала, пожелали да запазят анонимност. Изданието посочва, че ако бъдат идентифицирани, "ще бъдат измъчвани, арестувани или по-лошо".

Двамата служители разказали за впечатленията си независимо един от друг. Въпреки това и двамата потвърдили, че поради действията на руските войски през последните седмици, нараства вероятността от ядрена катастрофа. Един от мъжете, наречен от "Скай Нюз" "Серхий", предупреждава, че последствията биха могли да причинят опустошение в голяма част от Европа, Русия и Средиземноморието.

"Нивото на радиоактивно замърсяване и най-важното - зоната на замърсяване ще покрие хиляди квадратни километри земя и море… ще бъде много, много по-лошо от "Фукушима" и "Чернобил".

Запорожката АЕЦ беше превзета от руснаците през март 2022 г., малко след началото на инвазията. Оттогава има големи опасения относно сигурността в електроцентралата.

Според източниците на "Скай Нюз" Русия умишлено прекъсва електропреносните линии на Запорожката АЕЦ. Те са от съществено значение за сигурността на електроцентралата и охлаждащия механизъм на реакторите.

В продължение на 30 години Запорожката АЕЦ не бе изключвана от електрическата мрежа. Откакто руските сили я окупираха това се случи седем пъти.

Другият мъж, представен като "Микола", твърди, че резервните генератори не се поддържат правилно. Това се дължи на недостига на персонал.

Преди войната в електроцентралата е имало 11 000 служители, а сега може да са едва 3500, смята той.

"Има същият дефицит на служители за извършване на ремонти, които реално могат да отстраняват проблеми. Качеството на работниците е по-ниско, защото квалифицираният персонал напусна. Така че като цяло ситуацията тук се влошава", обяви "Микола".

Пет от шестте реактора сега са в режим на студено спиране, но има опасения, че Русия може да използва електроцентралата, за да организира операция под фалшив флаг. Министерството на отбраната на Украйна твърди, че Москва вероятно възнамерява да симулира голяма авария, за спре в зародиш очакваната украинска контраофанзива в южната част на страната.

Според двамата техниците през последните няколко седмици нивото на военна активност е нараснало значително - в централата има повече войници и военно оборудване. Причината - руснаците са уверени, че Украйна няма да бомбардира Запорожката АЕЦ, смята "Серхий".

"Въоръжените сили на Украйна няма да обстрелват електроцентралата. Ето защо те умножават числеността на войските и превозните средства тук, защото ако го бяха направили на друго място, определено щяха да бъдат обстрелвани от Въоръжените сили на Украйна. Работата е там, че преди месец и половина имаше два пъти по-малко войски в електроцентралата, а сега са два пъти повече, което означава, че те определено се готвят за контранастъплението".

"Микола" посочва, че техниците са рутинно сплашвани, за да бъдат накарани да мълчат. По думите му ефективно са държани като заложници.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) извършва инспекции, но продължава да изразява загриженост относно ситуацията в Запорожката АЕЦ и призовава зоната да бъде незабавно демилитаризирана.

Няма обаче признаци, че това ще се случи, отбелязва "Скай Нюз".