Епидемия от морбили избухна в един от най-богатите квартали в Лос Анджелис - Дисниленд, Ориндж каунти.  Заразени са 67 души и това предизвика всеобщо безпокойствие, и реакция на здравните власти. Важният момент е, че по-голямата част от заразените не са били имунизирани срещу дребната шарка, включително и шест деца, които са все още твърде малки, за да подлежат на имунизация. Ориндж каунти е известен като квартала на богатите и съответно там неваксинирането не е продиктувано от бедност или невежество. В САЩ все по-популярно е движение за отказ от имунизация като привържениците му са сред образованите и заможните.

През изминалата година в САЩ са регистрирани повече случаи на шарка, отколкото през изминалите 20 години. Трябва да се знае, че дори и малък брой неваксинирани улеснява разпространението на заразната болест, обясняват медици.

  1. Остро реагира и на съпругата на Бил Гейтс Мелинда.
  2.  
  3. "В САЩ приемаме за даденост ваксините", каза Мелинда Гейтс пред "Хъфингтън пост". "Жените в развиващия се свят знаят мощта на ваксината. Те ще извървят 10 километра в най-голямата жега с детето си и ще стоят на опашка, за да ги ваксинират, защото са виждали смъртта. Американците обаче забравиха какво представлява смърт, причинена от морбили."
  4.  
  5. Мелинда, която заедно с Бил Гейтс има фондация, напомни още: "Ще кажа на хората в САЩ, че сме безкрайно щастливи, че имаме тези средства и че трябва да се възползваме от тях."
  6.  
  7. Педиатърът Джеймс Чери припомни пред "Ню Йорк таймс", че епидемията е 100% свързана с движението за неваксиниране. "Иначе нямаше да има такова разпространение на болестта", обясни той.  
  8.  
  9. Ако всеки американец е ваксиниран на съответната възраст, морбили нямаше да получи такова разпространение дори и някой чужденец или пътник да я пренесеше в страната, твърдят специалистите. Ваксинираните хора действат като естествена бариера за болестта, тъй като заразата се спира при тях, не може да премине нататък.  В този случай най-уязвимите групи са децата под 12 месеца, които все още не могат да бъдат имунизирани и старите хора, които имат по-висок риск от смърт, ако са в контакт с болестта.
  10.  
  11. Според световните стандарти поне 75% от населението трябва да бъдат имунизирани при заушка (паротит) и 94% при морбили и рубеола, за да има достатъчна защитеност от епидемии.