Евродепутати призоваха страните членки (Съвета) на ЕС да отложат председателството на Унгария, предвидено за втората половина на 2024 г.

„Съветът трябва да разбере какво се случва, Унгария вече не е демократична държава. Премиерът Виктор Орбан живее с мисълта, че може да използва ЕС като кеш машина”, заяви докладчикът в сянка, нидерландският социалист Тейс Ройтен.

Според него близките отношения на Орбан с руския президент Владимир Путин, както и ветото на Унгария върху въоръжаването на Украйна, влияят негативно на цялостния имидж на ЕС.

“Би било бедствие, ако тази страна поеме председателството и Орбан направи това, което вече публично обяви - че ще се опита да наложи неговия дневен ред, тоест, на Унгария в ЕС, което очевидно не е задачата на страната ротационен председател. Затова смятам, че отдавна сме минали времето на предупрежденията, и призоваваме Съвета да действа”, каза той.

Евродепутатите изтъкнаха, че председателството е насрочено точно за тази част на годината, в която ще започне работа новоизбраният Европейски парламент. Тогава трябва да бъде утвърдена и новата Европейска комисия.

Членовете на ЕП обаче признаха, че няма клаузи в Договорите на ЕС, които да позволят да бъде взето решение за отлагане или отнемане на председателството. Те изтъкнаха, че отговорността е в ръцете на Съвета.

По думите на нидерландската евродепутатка София ин'т Велд от либералната група „Обнови Европа” (ОЕ) обаче Парламентът не е съвсем безсилен в това отношение. Той например би могъл вместо на Виктор Орбан да дава думата на тези, на които по думите й в Унгария бива затваряна устата.

Резолюцията ще бъде гласувана утре на пленарна сесия в Брюксел. В нея се казва следното:

[Европейският парламент] поставя под въпрос начина, по който Унгария ще може надеждно да изпълни тази задача (председателството на Съвета – б.р.) през 2024 г. с оглед на неспазването от нейна страна на правото на ЕС и ценностите, залегнали в член 2 от ДЕС, както и на принципа на лоялно сътрудничество; призовава Съвета да намери подходящо решение във възможно най-кратък срок; припомня, че Парламентът би могъл да предприеме подходящи мерки, ако не бъде намерено такова решение.“