Латвийският парламент избра днес дългогодишния министър на външните работи Едгарс Ринкевичс, който е силен поддръжник на Украйна, за нов президент на страната с четиригодишен мандат след оспорвано гласуване, предаде Асошиейтед прес.

Ринкевичс, първи дипломат на балтийската държава от 2011 г., получи подкрепата на 52 депутати - само с един глас повече от необходимото за спечелване на надпреварата в 100-местния Сейм. Сегашният президент Егилс Левитс, който заема поста от 2019 г., не се кандидатира за преизбиране.

Новият държавен глава на Латвия трябва да встъпи в длъжност на 8 юли. 

49-годишният Ринкевичс ще бъде първият открито хомосексуален президент на балтийска държава. През 2014 г. той обяви с гордост сексуалната си ориентация.

Отношението към хомосексуалните в балтийските бивши съветски републики е по-малко толерантно, отколкото в Западна Европа, отбелязва АП.

Съперникът му - бизнесменът Улдис Пиленс, получи 25 гласа на третия тур от гласуването, на който останаха само двамата, след като третият кандидат - Елина Пинто, се отказа от надпреварата.

Наред с други длъжности, Ринкевичс е бил държавен секретар в министерството на отбраната и е работил като журналист в националното радио през 90-те години на миналия век. Като външен министър той се радва на голяма популярност сред латвийците заради своята твърда позиция спрямо съседна Русия и непоколебимата си подкрепа за нападната от нея Украйна, отбелязва АП.

Очакваше се президентът Егилс Левитс да се опита да бъде преизбран. В изненадващ ход, обявен по-рано този месец, Левитс обаче изрази разочарование, че партиите в трипартийното коалиционно правителство на министър-председателя Кришанис Каринш не са успели да се споразумеят за общ кандидат, и заяви, че при това положение няма да се кандидатира.

Президентският пост в Латвия е до голяма степен церемониален и държавният глава най-вече отразява общественото мнение и е обединител на страната, от чието население почти една трета са рускоговорящи. Президентът представлява Латвия в чужбина, действа като върховен главнокомандващ на въоръжените сили, подписва законите, назначава министър-председателя и има право да разпуска парламента, наред с други неща.

Кандидатурата на Ринкевичс бе издигната от неговата партия и от тази на премиера Каринш - две от трите формации от управляващата коалиция.

Балтийската държава с население от 1,9 милиона души граничи с Русия на изток, с Естония на север и с Литва на юг. От 2004 г. Латвия е член на НАТО и на Европейския съюз. В страната живее значително етническо руско малцинство, много от чиито представители са руски граждани.

Латвия възвръща независимостта си през 1991 г. на фона на разпадането на Съветския съюз след близо 50 години окупация и управление от страна на Москва. Новият президент ще бъде 11-ият държавен глава на Латвия, считано от обявяването на първата независимост на балтийската държава през 1918 г. 

БТА