"Спартак" (Варна) и "Септември" са сигурните изпадащи от Първа лига кръг, кръг преди края на надпреварата на последните шест. Тази вечер "соколите" измъкнаха 1:0 от столичния тим у дома с гол на Жоао Марио в 83-тата.

Но и двата тима казаха "чао" на елита заради неблагоприятни за тях резултати в другите двубои.

Начело на тима от морската ни столица е Димитър Димитров-Херо, а наскоро старши треньор на "Септември" стана Красимир Балъков, но и двамата се успяха да ги спасят. Бургазлията заяви, че напуска.

"Спартак" и "Септември" имат по 25 точки, като от лятото местата им заемат "Етър" и "Крумовград". 

"Хебър" победи "Ботев" (Враца) с 3:2 като гост и на този етап си гарантира най-малко бараж с третия (като не броим вторите състави на тимове от елита) от втория ешалон. И там остана един кръг.

Пазарджиклии водеха през целия мач във Враца - първо с 1:0, домакините изравниха, но ВАР помогна за присъждане на дузпа за гостите, а бързо стана и 3:1. В добавеното врече врачани намалиха.

"Берое" и "Пирин" (Благоевград) пък направиха 1:1. Старозагорци виждаха сигурно спасение, след като дръпнаха напред чрез Васил Василев в 31-ата. В 7-ата минута на добавеното време Сана Гомес от "беройци" получи червен картон, а реално в 99-ата Даниел Кондраков от дузпа изравни.

Така за последния кръг в понеделник (5 юни) от 18:30 часа ситуацията изглежда по следния начин: 11. Ботев (Вр) - 32 т., 12. "Берое" - 32 т., 13. "Пирин" - 31 т., 14. "Хебър" - 29 т.

Мачовете са: "Септември" - "Ботев", "Пирин" - "Спартак" и "Хебър" - "Берое". 

При победа "Хебър" се спасява, така този двубой до голяма степен е пряк сблъсък за пряко оставане в елита. Шансовете на "пиринци" изглеждат най-добри, тъй като играят с вече изпадналия "Спартак". "Ботев" (Враца) е вън от опасност.