"Етър" (Велико Търново) се завърна в Първа лига два кръга преди края на първенството във Втора. Това стана факт, след като "Янтра" (Габрово) победи "Спортист" (Своге) като гост с 1:0 с гол на Михаил Минков малко преди края на двубоя.

Така "болярите" са втори с 57 точки, като имат три мача до края. "Крумовград" е с 51 т., а "Спортист" с 48, като им остават съответно 3 и 2 срещи. В елита влизат директно два тима и "Етър" може да завърши най-малко втори.

Първи и трети са вторите състави на ЦСКА 1948 и "Лудогорец", но те нямат право на изкачване в най-високото ниво, така на практика "Етър" е лидер, а "Крумовград", "Спортист", "Марица" (Пловдив) и "Дунав" (Русе) ще определят втория за Първа лига.

"Янтра" (Габрово) пък направи решителна крачка за оцеляване, като вече само чудо може да попречи на отбора да остане във втория ешалон.

По-интересното в случая е, че старши треньорът на отбора Велислав Вуцов е претърпял операция в Плевен преди гостуването в Своге, но въпреки това е водил тима си, пренебрегвайки препоръките на лекарите.

Ето какво заяви "Янтра" в официалната си страница във Фейсбук:

Шапки долу за Вили Вуцов!

Приносът на Велислав Вуцов за промененото лице на Янтра в края на сезона е безспорен, очевиден и в този текст няма да говорим за него. Това, което направи специалистът за мача в Своге обаче заслужава специално внимание макар да граничи с лудостта. Но това си е Вили.

Както спомена и в интервюто след срещата, дните преди мача в Своге бяха едни от най-тежките в живота на специалиста. Наложи се спешно да му бъде извършена хирургическа интервенция в Плевен в сряда, ден преди двубоя. И тук не става въпрос за просто козметична процедура. За предстоящата операция специалистът съобщи на футболистите си на следобедната тренировка във вторник. Интервенцията премина успешно, но и резонно изисква няколко дни на покой за оптимално възстановяване. Никой и нищо обаче не можа да спре Вили да бъде с футболистите си на мача в Своге днес.

Със специалното разрешение на лекуващия лекар,  Вуцов пътува за двубоя и в типичния си стил не спря да окуражава момчетата си. Не спази дори указанието на медиците да стои седнал по време на срещата, за да не провокира раната и почти цял мач беше край страничната линия, а след края му тръгна обратно към плевенската клиника. А на фона на всичко онова, което му се случва, Вили сподели: „Не съм спал от притеснение в последните два дни, че в двубоите със Спортист и Беласица нещата могат да не се случат както трябва“…

Вили Вуцов е показвал многократно и продължава да показва какво е да обичаш треньорската професия и да ѝ се отдаваш напълно дори и с не малка доза лудост. Да обичаш футболистите си и да си до тях дори да падат камъни. Абсолютен пример за всички млади специалисти! Защото парите са важни, но не и най-важни. Понякога честта и отговорността към поетия ангажимент са над всичко. Поне за Вили Вуцов е така.

Шапки долу за Вили!