Белият дом обяви поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара, включващ системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и друго военно оборудване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е 39-ото поред отдаване на военно оборудване от запасите на американското министерство на отбраната, съобщи Пентагонът. Пакетът включва системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", противовъздушни системи "Стингър", боеприпаси за танкове и друго военно оборудване, обяви министерството.

Общо при управлението на президента Джо Байдън САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за над 38,3 млрд. долара, включително няколко пакета на стойност повече от 37,6 млрд. долара от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. 

Правителството на САЩ не знае кой е отговорен за атаката с дронове срещу Москва тази седмица, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

САЩ не разполагат "с точна информация, която да показва, кой е отговорен", обясни говорителят и допълни, че Вашингтон не възнамерява да разследва случая.

Кърби добави, че инцидентът с американския разузнавателен самолет в Южнокитайско море показва необходимостта да се поддържа комуникация между Вашингтон и Пекин.

Правителството на САЩ "няма доказателства", че Тара Рийд, бивша сътрудничка на Байдън, която го обвинява в сексуално посегателство, е част от руска операция за влияние, каза още говорителят.

В отговор на журналистически въпрос за Рийд, която поиска руско гражданство от президента Владимир Путин по време на интервю, дадено в Москва, и чиито обвинения бяха отхвърлени от Байдън, Кърби каза:

"Не съм видял никакви доказателства или улики за това. Бих оставил тази бъдеща руска гражданка сама да разкаже за своите намерения и мотивация", допълни говорителят.