Българските евродепутати социалисти не подкрепиха проектозакона за увеличаване на на производството на боеприпаси и ракети в ЕС и ускоряването на доставките им за Украйна.

Четирима се въздържаха, а Иво Христов гласува „против“, става ясно от проверка на поименния вот.

Всички останали 12 български евродепутати подкрепиха проекта.

Законодателният акт в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) цели да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да позволи на страните членки на ЕС да попълнят арсеналите си. Чрез целеви мерки, сред които финасиране с 500 милиона евро, актът трябва да увеличи капацитета на европейското производство и да реши въпроса с настоящия недостиг на отбранителни продукти, най-вече артилерийски боеприпаси „земя-земя“, ракети и техните съставни части.

Актът бе предложен от Европейската комисия през май. Почти веднага евродепутатите решиха да задействат бърза процедура, за да ускорят одобряването му. Очаква се евродепутатите да го приемат на сесията си през юли.

Любопитното е, че съкращението ASAP (Act in Suport of Ammunition Production) е повече известно като as soon as possible (възможно най-скоро). В акта се говори именно за ускоряване на производството и доставките.

„Украйна е жертва, Русия е агресор. Но трябва мирно решение“

"Добре е да има средства, които стимулират отбранителните способности на ЕС. Това е стъпка към еманципацията на ЕС, към развитието на един изключително важен сектор за България сектор. В българския военнопромишлен комплекс работят 50 000 души. Но не съм за тези заводи да работят за украинския фронт. Защото нашето, на социалистите, дълбоко убеждение е, че чрез война не се постига мир.“

Това заяви пред български журналисти след гласуването евродепутатът Петър Витанов. Той оглавява българската делегация в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

„Не казвам, че на Украйна не трябва да се помага. Напротив – ясно е и кой е жертвата, и кой е агресорът. Но смятам, че ЕС трябва да положи повече усилия в търсене на мирни инициативи“, допълни той.

И изтъкна, че това се споделя от немалка част от евросоциалистите, макар повечето да са гласували „за“.

Логично Витанов бе попитан как да стане това при положение, че Русия няма намерение да спира действията си.

„Труден въпрос. Но ескалацията се покачва. Води ли тя до намаляване на военното напрежение и намаляване на действията? Не. Води само до още смърт и разруха. Питате ме наистина много сложен въпрос. Аз наистина не знам къде е отговорът. Знам само, че отсъстват инициативи, които търсят политическо решение. Няма военно решение според мен“, каза още Витанов.

Той смята, че ЕС не може да бъде параван на НАТО, нито снабдител или тил в тази война. Изобщо ЕС не трябва да се превръка във военен съюз.

„Не“, отговори Витанов на въпрос дали трябва да оставим Украйна да бъде смачкана.