Европейските лидери ще се опитат да убедят България да помогне за въоръжаването на Украйна с боеприпаси.

Това стана ясно от отговора на въпрос на Клуб Z, който даде зам.-председателят на Европейската комисия по прозрачността и ценностите Вера Йоурова.

Помощта за Украйна и изпращането на боеприпаси ще бъдат сред основните теми на Европейския съвет на 29 и 30 юни, каза Йоурова. Тя говори след заседание на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

България, Ирландия и Дания са единствените три страни членки на ЕС, които все още не са се присъединили към проекта за съвместни поръчки на боеприпаси под егидата на Европейската агенция за отбрана (ЕАО). На последния Европейски съвет през март президентът Румен Радев бе категоричен, че ако произвежда снаряди по поръчка, страната ни ще постави изричното условие те да не отидат в Украйна.

„Няма специални мерки и процедури. Винаги има методи за преговори и убеждаване на една или друга страна в необходимостта от мерки за снабдяване на Украйна с необходимите оръжия и боеприпаси. Мисля, че тези мерки заслужават доста внимание, и трябва да бъдат взети по най-спешния начин“, каза Йоурова.

Тя обаче допълни, че не може да предвиди какво ще направи Европейският съвет. Но е доволна от идващите сигнали, че съзаконодателите ще имат напредък в тази насока.

На 1 юни Европейският парламент ще гласува на пленарна сесия в Брюксел проектозакон за увеличаване на европейското производство на боеприпаси и ракети. Законодателният акт в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) има за цел да ускори доставките им, както и на ракети за Украйна и да помогне на държавите членки да попълнят арсеналите си. Европейската комисия внесе този акт на 3 май 2023 г., а седмица по-късно евродепутатите се съгласиха дазадействат неотложната процедура на Парламента, за да ускорят одобряването му. Целта е той да бъде приет на юлската сесия.