Главният прокурор Иван Гешев върна на Софийска градска прокуратура искането за свалянето на имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Предложението не било добре мотивирано и не било придружено от необходимия обем доказателства. Това съобщиха от държавното обвинение в четвъртък.

"Главният прокурор на Република България върна предложението за внасяне на искане в Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. Д., депутат в 49-ото НС, на Софийската градска прокуратура.

Същото не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на народен представител", гласи съобщението.

Напомня се, че предложението, изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ на Софийска градска прокуратура, е било отправено "до главния прокурор в края на месец май 2023 г. във връзка с досъдебно производство, по което народният представител Д. Д. е  обвиняем за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай".

Предложение за снемане на имунитета има и за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - по "Барселонагейт" за пране на пари.

"Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на "разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Б.Б. - бивш министър-председател и депутат в 49-ото Народно събрание", беше обявено на 30 май.

Борисов обяви, че няма да си даде имунитета, защото натискът върху него бил, за да няма правителство. А прокуратурата започна разпити на свидетели по "Барселонагейт", сред които Ивайла Бакалова и Валентин Златев.

Внесено искане в НС има засега за Радостин Василев. На 24 април Гешев поиска първия имунитет на депутат от този парламент -  на вече бившия член на ПГ на ПП-ДБ. Поводът според държавното обвинение бяха събрани доказателства срещу Василев, че "през юни 2022 г. чрез заплашване e направил опит да принуди народен представител (Христинка Иванова) противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание". На 11 май Василев се отказа от имунитета си.