Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на "разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Б.Б. - бивш министър-председател и депутат в 49-ото Народно събрание".

Това се казва в съобщение на СГП. Формулировката е сложна, но на практика няма съмнение, че Иван Гешев ще поиска имунитета на Бойко Борисов.

„Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства по смисъла на чл. 219 НПК за извършено престъпление по чл. 253 НК от народния представител (пране на пари)“, се казва още в съобщението.

Както е известно, след като няколко години Спецпрокуратурата не можа да преведе 219 страници материали, изпратени от пратньорските служби на Испания, прокуратурата спешно съобщи, че работи под пълна пàра по делото за къщата и бутика на манекенката Борислава Йовчева в каталунската столица. Това стана след брифинга на Иван Гешев от 15 май, на който той наричаше лидера на ГЕРБ "лицето Бойко Методиев Борисов".

Гешев замеси тогава делото за къщата в Барселона и в изказването си - заяви, че заместникът му Борислав Сарафов, с когото са в открита война, натискал то да бъде спряно. А пък Гешев научил това от свой бивш състудент, който е наблюдаващ прокурор - иначе не се месел.

"От доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство, може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина", казва се още в прокурорското съобщение.

Днешният имейл е изпратен до ресорните репортери в 19:32 ч.

Освен, че едновременно избухна интерес у най-различни наблюдаващи прокурори към лидера на ГЕРБ, се разбра поне за няколко висящи досъдебни производства - освен за "Барселонагейт", и за дело, по което Борисов е разследван заедно с бившия земеделски министър Мирослав Найденов. 

Плюс това е ясно, че главният прокурор лично е дал сведения, свързани с търговия с влияние и политически натиск.

Вчера бе съобщено още, че се възобновява и разследването, което бе спряно за т. нар. пачки и кюлчета в чекмеджета.

Буквално днес пък прокуратурата се стовари и върху Бейзат Яхя - влиятелен политик и бизнесмен от Делиормана, приближен на ГЕРБ.