"Моя лична вина, че съм се заблудил по отношение на президента".

Това каза пред бТВ депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Така той коментира факта, че президентът Румен Радев подкрепяше в началото създаването на партията "Продължаваме промяната". А тази партия го подкрепи за настоящия му втори мандат. "Демократична България" имаше собствен кандидат на последните президентски избори.

"Ако някой си мисли, че тези сценарии са само по филмчета греши. Една от заблудите на голяма част от интелигентните хора е, че те много се страхуват от управление на "Възраждане". Те не са създадени, за да управляват. Те са създадени да разрушат малкото, което е постигнато през последните 25 години в България.

Зад тези хора стоя българските служби, а техният лидер се казва Румен Радев. Никак не е лесно тези хора да бъдат спрени".

Това каза Петров по повод днешните скандали в парламента.

И припомни, че и Костадин Костадинов, и Румен Радев използват израза "пълзяща диктатура" по отношение на втория мандат.

"Целувката между Радев и Гешев доста повече би ме отвратила", каза още Петров.

Той припомни, че днес от "Възраждане" директно заявиха, че няма да дават на определени депутати да говорят и се заканиха да има преврат, ако първите две партии направят правителство.

"Не е ли логично да се запитате къде е прокуратурата, ДАНС? Това е призив към насилие, призив към преврат", каза Петров.

Той призна, че на националния съвет на "Продължаваме промяната" е гласувал "за" по отношение на правителство "Денков-Габриел" в състава, в който тогава е било предложено.

Петров припомни, че преди изборите "Продължаваме промяната - Демократична България" са казвали на избирателите да гласуват за тях, че те ще спечелят изборите и ще накарат ГЕРБ да ги подкрепи, защото за всеки е било ясно, че няма да има формация със собствено мнозинство.

"Ние не печелихме тези избори. Въпреки това, след всички преговори, ние накарахме ГЕРБ да ни подкрепят.

Ако си представите България, че е една занемарена сграда. В тая сграда има двама от обитателите, които имат най-големите апартаменти. Тези хора не могат да се понасят. Но междувременно сградата продължаа да пада и някой продължва да събаря носещите стени.

В един момент идва руска фирма и казва - да съборим тази сграда, ще ви построим нова, по-хубава".

Така Петров описа политическата ситуация в България. И допълни, че двамата собственици с най-големите апартаменти, би трябвало да проведат следния разговор: 

"Виж, има три или четири неща, трябва да си укрепим стените, да оправим водопровада. Ясно е, че не можем да се понасяме, но ние живеем заедно в тази сграда. Други няма. Вместо да дадем на тия хора възможността да ни съборят сградата".

По повод "изпирането" на Бойко Борисов Петров заяви:

"Никой не може да изпере друг. Човек може да бъде изпран единствено от справедлив български съд".

И се обърна към избирателите на своята формация:

"Моля ви да не хвърляте камъни по нас на всяка едва започваща крачка. Ние сме изправени пред планина от зло, въоръжени сме с тояги срещу хора с автомати. Пред нас има само тези възможности.

Осигурили сме възможности да контролираме това, което се случва. Дали има шанс съседът да ни изпързаля - има. Нищо не ни задържа. А другото, кото ни очаква е руска военна диктатура".